.:Харесва ли Ви?:.

Снимки от Ванкувър

http://www.vancouvertoptours.com/uploadFiles/images/package/Vancouver_1.jpg
http://rst.gsfc.nasa.gov/Sect6/Vancouver_%20BC_%20Aerial%20view.jpg
http://rebirthfashionshow.files.wordpress.com/2009/06/vancouver-night-skyline2.jpg
http://madamrealestate.ca/_media/Images/Vancouver%20views%20004.jpg
http://wallpapers.jootix.com/upload/DesktopWallpapers/cache/Vancouver-Dusk-vancouver-dusk-1024x768.jpg
http://thundafunda.com/33/travel-world-pictures/download/Cedar%20Creek%20Grist%20Mill,%20Near%20Vancouver,%20Washington.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1173/1024611572_80e9ca9d17_b.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Fireworks_vancouver.jpg
http://static.panoramio.com/photos/original/1889726.jpg
http://static.panoramio.com/photos/original/3142652.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2510/3876155057_94c5f832c3_o.jpg
http://images.quickblogcast.com/114777-107113/Vancouver_2008.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Vancouver_Public_Libary_Atrium.jpg
http://static.panoramio.com/photos/original/8462896.jpg
http://static.panoramio.com/photos/original/8581535.jpg

Първия Български Бутон за споделяне

Ванкувър е най-доброто място за живеене в света

според проучване на Economist Intelligence Unit /EIU/, цитирано от ВВС

Vancouver Photo Ванкувър е най-доброто място за живеене в света, сочи проучване на Economist Intelligence Unit /EIU/, цитирано от ВВС. 127 града влизат в класацията, която се определя по критерии като безопасност, инфраструктура и наличие на стоки и услуги.

Всички градове, влезли в топ категорията, се намират в Канада, Австралия и Западна Европа. Най-лошите за живеене места са едноименната столица на Алжир, както и Порт Моресби в Папуа Нова Гвинея, тъй като „много аспекти от всекидневния живот там са предизвикателство“.
Канадските градове се нареждат най-напред в класацията, а също и Виена, и Женева, тъй като те не се смятат за потенциална мишена за терористични атаки.
Най-големите притеснения на хората, живеещи на тези места, са въпроси, свързани с климата.
„В настоящата глобална политическа ситуация не е изненадващо, че най-желаните дестинации са тези, в които заплахата от тероризъм е най-малка“, обясни Йон Коупстейк, редактор на доклада на EIU.
Проучването създаде доста разнообразна картина за световните градове. Лондон, който стана арена на няколко терористични удара това лято, се нарежда в 10-та група, заедно с Дъблин и Лос Анджелис, на едно място след Манчестър, четири места зад Берлин, пет места след Токио и шест места след Хелзинки, Франкфурт и Стокхолм.
В Латинска Америка „нито един град не е успял да покаже идеални качества за живеене, нито пък се класира в категорията, където са градовете с екстремни трудности“, пише още в документа.
Монтевидео /Уругвай/, Сантяго /Чили/ и Буенос Айрес /Аржентина/ предлагат най-добрите условия за живот в региона. Богота /Колумбия/ и Каракас /Венецуела/ са най-малко благоприятните.
В Азия градовете в Япония, Южна Корея, Сингапур, Китай и Тайван се нареждат добре в класацията, както са и основните австралийски градове.
Африка и Близкият изток не са добре представени, като причините за това са опасността от терористични атаки, икономическата и политическа нестабилност. Някои от най-зле класираните градове са Хараре /Зимбабве/ и Лагос /Нигерия/.

Десетте най-добри места за живеене:

Ванкувър
Мелбърн
Виена
Женева
Пърт
Аделаида
Сидни
Цюрих
Торонто
Калгари


Oригиналният текст може да видите в интернет изданието на в. Днес.
http://www.standartnews.com/archive/2003/07/14/folio2/

Първия Български Бутон за споделяне

Ванкувър е градът мечта на Канада

Красивата природа и над 180 парка привличат милиони туристи годишно.

Ванкувър е третият по големина град в Канада и найголямото населено място на Западния бряг. Първото нещо, което прави силно впечатление на посетителите, стъпили в града, е прекрасната природа и планинските върхове, които се разкриват пред погледа. Ванкувър е обграден от три страни от водни площи - Тихия океан на запад, реката Фрейзър и американския град Сиатъл на юг, а северната част на града се докосва до Коуст Маунтинс, а на изток е долината Фрейзър.

Умереният климат и множеството забележителности в града го правят предпочитана дестинация за екскурзии. В третия по големина канадски град са разположени около 180 градски парка, сред които е и световно известният "Стенли парк". Това е любимото място за трандиционния пикник на канадците през уикенда.

"Стенли парк" е най-голямата и известна атракция, която не може да не посетите, ако отидете във Ванкувър. На площ от около 1000 акра са разположени вековни дървета, градини с прекрасни цветя, площадки за децата, игрище за голф, алеи за велосипедисти и множество други атракции. В "Стенли Парк" се намира и най-големият в света червен кедър. На воля във вечно зеления парк се разхождат и множество животински видове - катерички, патици, красиви птички. "Стенли Парк" е идеалното място и за плаж в летните горещини. Паркът е разположен на брега на океана, което позволява на туристите да се топнат във водата и да се разхладят. Ванкувърската забележителност също така е приютила и много интересна колекция от индиански маски и тотеми, които са с огромни размери и разказват историята на първите заселници в Канада. Разглеждайки парка, задължително ще преминете през голямото кухо дърво, дори и да сте с автомобил. За децата има малки влакчета, с които могат да обиколят "Стенли".

Още множество изненади очакват посетителите на известната атракция във Ванкувър. Градският аквариум, художествената галерия са места, които също трябва да посетите. Нощен Ванкувър предлага множество забавления и красиви гледки. Благоприятното географско разположение на Ванкувър му отрежда ролята на основно пристанище, което играе важна роля за износа и вноса на Канада. Освен това градът е и най-големият индустриален център на Канада, където в последните няколко години с много бързи темпове се развиват биотехнологиите и производството на софтуер. Ванкувър е предпочитан и за заснемането на различни филмови продукции, което носи допълнителни приходи.

Индианците се заселват в града през 500 г. пр. Хр., показват археологически разкопки. Британският капитан Джордж Ванкувър пристига през 1792 г. и започва да изследва района. Градът е основан под името Грейнвил през 1870 г., а няколко години по-късно е преименуван на Ванкувър в чест на капитан Джордж Ванкувър. Днес градът се е разраснал до площ от 113 кв. км, а населението му е около 2 млн. души.

Статистиките показват, че Ванкувър е предпочитан като място за заселване от повечето имигранти, насочили се към Канада. Според многобройни световни класации Ванкувър от години е в челната тройка на градовете, предлагащи най-добри условията за живот.
Източник: http://ide.li/article1155.html

Първия Български Бутон за споделяне

Затворнически туризъм по норвежки

Край Осло предстои да бъде открит най-луксозният затвор в света. Във вътрешната му част ще бъдат изложени картини на съвременното изкуство на стойност над 1 милион паунда.


В пандиза, който ще се намира край норвежката столицата Осло ще бъдат инвестирани 160 милиона паунда.


В Норвегия предстои да бъде открит най-луксозният затвор в света. В него ще има телевизори с плоски екрани, звукозаписно студио и стена за катерене.

Пандизът ще се намира край столицата Осло, а в изграждането му са инвестирани 160 милиона паунда. В луксозния зандан всеки затворник ще разполага със собствена самостоятелна килия, а обитателите ще са 252-ма.

В килиите ще има баня и прозорци, но без решетки. Във вътрешната част ще бъдат изложени картини на съвременното изкуство на стойност над 1 милион паунда, а стените ще бъдат изрисувани със стенописи. По този начин затворът край Осло обещава да се превърне в „галерия" на изкуството без решетки...

Губернаторът на града Арне Хоидал, който ще открие затвора през идния месец, заяви пред в. "Остриан Таймс": "Много сме горди от постигнатото. Няма решетки на нито един от прозорците и те са направени от нечупливо стъкло, така че затворниците да не страдат от клаустрофобия".

източник: http://www.infotourism.net

Първия Български Бутон за споделяне

Проблясък на оптимизъм при бизнес туризма

Индустрията на делови прояви и посещения постепенно възвръща позициите си отпреди кризата. Доказателство за това бе и проведеното през февруари международно изложение за бизнес и корпоративен туризъм Business Travel & Meetings Show в Лондон.



Business Travel & Meetings Show - London

Направено във връзка с изложението пручване сред 1400 организатори на делови прояви от най-големите европейски компании показа, че през 2010 г. 35% от тях планират повече пътувания по бизнес, отколкото предната година. 46% заявяват, че ще запазят корпоративните бюджети на предишното равнище, а само 27% възнамеряват да ги намалят. Авторите на изследването определят тези данни като обнадеждаващи, отбелязвайки че нарастването на бюджетите за корпоративни пътувания през 2010 г. става в условията на продължаваща политика за свиване на разходите от страна на компаниите. Така например 44% от анткетираните планират да ограничат използването на въздушен транспорт при пътуванията си, 22% ще икономисват от средства за настаняване, а други 46% смятат да изнесат своите симпозиуми и конгреси от конферентните зали и да ги проведат в интернет пространството. Впрочем, самото изложение Business Travel & Meetings Show тази година протече в дух на оптимизиране на разходите и вместо три трая два дни. Проучването на нагласите за бизнес туризъм показа и още една очертаваща се тенденция за тази и следващите години: компаниите ще искат от организаторите на срещи и събития да получат много повече срещу дадените от тях пари.

източник: http://www.infotourism.net

Първия Български Бутон за споделяне

Хотели в Европа масово намаляват цените

Хотелите в Европа и Северна Америка бяха сериозно ударени от кризата. Много фирми гледат да командироват служителите си рано сутрин или късно вечерта, за да избегнат плащането на допълнителни нощувки в хотелите. Туристите пък постоянно търсят специални предложения и намаления, а в някои случаи предпочитат да пренощуват в колата си или пък в палатка, за да спестят пари.

В резултат на този „бойкот” на хотелите, цените в тях продължават да падат, а редовните гости започнаха да резервират стаи за по-дълъг период. Общо в Европа цените за нощувка в хотел са спаднали с 12%. Британският сайт Trivago наскоро публикува информация за хотелските намаления в най-популярните европейски градове. В сравнение с миналата година, цените на хотелските стаи в Милано са паднали с 15%, в Барселона – с 20%, а в Дъблин – с цели 42%!
Дори в по-евтините европейски дестинации цените на нощувките са намалени значително. Едноместна стая в четиризвезден хотел в Прага може да се намери в момента за 20 евро, като в цената са включени закуска и право на ползване на басейн. Това са най-ниските цени в историята на съвременна Прага, отбелязва специализираното издание Tourism-review.
Цените на хотелските стаи в Краков са паднали с 20%, а престоят в хотел в Будапеща сега излиза с 15% по-евтино. От друга страна, нощувките в хотелите в Женева са намалели само с 10% и там може да се намери стая за 182 евро. Почти няма случаи за европейски хотели, които са вдигнали цените. Едно от малкото изключения е Бирмингам, където нощувките са поскъпнали с 2%. Хотелите в Лондон пък запазват стабилни и достатъчно високи своите цени.

Автор: infotourism.net

Първия Български Бутон за споделяне

“Бурж Халифа”

На 4 Януари 2010 беше открита /hd видео от откриването малко по-долу/ новата най-висока сграда в света Burj Khalifa, наричана доскоро Burj Dubai /Бурж Дубай/, с височина 828м. Строителството е започнало през 2004г. и завърши в края на 2009г. с крайна стойност $1.5 милиарда. Небостъргачът се състои от 208 нива – 160 обитаеми, 46 сервизни в шпила, 2 подземни за паркиране – с обща площ от 334,000 m2.

Най-високата сграда в света Burj Khalifa /Бурж Дубай/

Дизайнът на Burj Khalifa е вдъхновен от ислямската архитектура, базиран е на проекта на 73 етажната Tower Palace Three и наподобява Willis Tower /Sears Tower/ и The Illinois на Франк Лойд Райт. Проектът е дело на Skidmore, Owings and Merrill, а изпълнители са Samsung C&T, Besix and Arabtec. Архитектурата на кулата включва основа вдъхновена от формата на цветето Hymenocallis. Кулата е изградена от 3 елемента разположени около централно ядро. Тази конструкция е модулна и осигурява стъбилност на цялата конструкция. Двадесет и шест спираловидно разположени нива намаляват сечението на кулата с увеличаване на височината й. Централното ядро се издига до върха, където прелива в шпил. Y-образната форма на етажите осигурява максимален изглед към Арабския /Персийския/ залив.

Най-високият небостъргач в света Burj Khalifa /Burj Dubai/ Най-високата конструкция в света Burj Khalifa /Бурж Дубай/

Етажи от 1 до 8 и 38-39 в Бурж Дубай са заети от Armani Hotel Dubai. Нива от 9 до 16 се състоят изключително от луксозни Армани едностайни и двустайни жилища.
Етажи 45 до 108 са разделени на частни ултралуксозни жилища. Corporate Suites апартаменти обхващат почти всички останали нива с изключение на 122, на което е разположен ресторант и 124, където е площадката за наблюдаване на неповторимия дубайски пейзаж.
За удобство на живеещите в сградата са изградени Sky лобита, на етажи 43, 76 и 123, с ултра модерни фитнес зали, а тези на 43 и 76 разполагат и с джакузи зони. На тези два етажа се намират плувни басейни и зони за отдих, които са подходящи и за партита. Басейните са разположени едновременно на закрито и на открито, преминават от вътрешността към балконите. Други обекти предназначени за живущите са Residents’ Library, Burj Dubai Gourmet Market, Gourmet convenience store и място за срещи.
Интериорният дизайн на Бурж Дубай също е дело на Chicago office of Skidmore, Owings & Merrill, под тъководството на водещия дизайнер Nada Andric. Характеризира се със стъкло, нераждаема стомана, полирани тъмни камъни, подови настили от камък и сребърен травертин, венециански мазилки, ръчно изработени килими и подови настилки. Интериорът е вдъхновен от местната култура, но съобразен със статуса на сградата.

Сравнение на най-високите сгради в света

Някои интересни факти за Burj Khalifa /Burj Dubai/:

  • В началото е била замислена изключително като жилищна сграда
  • Преименувана е на името на сегашния президент на ОАЕ и владетел на Абу Даби – Sheikh Khalifa bin Zayed al Nahyan
  • Установени са редица нередности в условията на труд и живот на работниците. На 21 Март 2006 около 2 500 недоволни работници участват в размирици щетите, от които са на стойност 500 000 паунда
  • Строежът е отнел 22 милиона човекочаса
  • Направени са над 40 теста в аеродинамични тунели, за да се прецени влиянието на вятъра и поради резултатите е направена корекция от 120° завъртане
  • По строежа са работили 7 500 квалифицирани работници
  • В най-горната част отклонението е 1.5м
  • Шпилът е изграден от 4000 тона стомана
  • Централната тръба тежи 350 тона
  • Стоманобетонната основа е изградена от 45 000 м3 бетон, тежащ повече от 110 000 тона и 192 пилона, с размери 1.5м/43м, забити на 50м дълбочина
  • Конструкцията е отнела м3 бетон и 55 000 тона стоманена арматура
  • В сградата и на Emaar Boulevard са разположени общо над 1000 произведения на изкуството
  • В лобито за живущите са разположени 196 месингови чинели позлатени с 18 каратово злато, олицетворяващи държавите по света
  • Външната облицовка е с площ 142,000 m2, изградена да устоява на екстремните летни температури в Дубай. Изградена е от 26 000 панела, монтирани от 300 китайски работници
  • Има 24 348 прозореца
  • За измиването на фасадата са необходими 36 работници и 3-4 месеца, за което са монтира 3 хоризонтални релсови машини
  • 27 елемента от фасадата се почистват от автоматизирана машина на стойност $8 милиона
  • Проектирана е да приема до 25 000 души
  • От партера до 160 етаж има 2 909 стъпала
  • Монтирани са 57 асансьора и 8 ескалатора
  • Обградена от 11 хектара парк, растенията, в който ще се напояват с кондензираната в охладителната система вода. Количеството й за година е достатъчно за напълването на 20 олимпийски басейна.
  • Пред небостъргача е разположен фонтан за $217 милиона с 6 600 светлини и 50 цветни прожектора, дълъг е 275м и разпръсква вода на 150м височина

Видео: церемония по откриването на Бурж Халифа /Бурж Дубай/



Рекорди на Burj Khalifa /Burj Dubai/

  • Най-висок небостъргач до върха на шпила: 828 м
  • Най-високата конструкция строена някога: 828 м
  • Най-високата съществуваща конструкция: 828 м
  • Най-високата свободностояща конструкция: 828 м
  • Сграда с най-много етажи: 160
  • Най-високо достигащата асансьорна система в света
  • Най-бързите асансьори в света: 64 км/ч или 18 м/с
  • Най-високото изпомпване на бетона /за строене/: 606 м
  • Най-високото вертикално изпомпване на бетона изобщо: 606 м
  • Първият включващ жилищни помещения
  • Най-висока разположената площадка за наблюдение в света
  • Най-високо разположената джамия в света
  • Инсталиране на стъклено-алуминиева фасада на най-голяма височина: 512 м
  • Най-високо разположеният плувен басейн в света

Първия Български Бутон за споделяне

Индонезия - приказен рай или страна на Боговете

Мария Минкова

Екзотика, топли, влажни нощи, аромат на мистика, нежни звуци, идващи сякаш някъде от Отвъдното...Това не е сън или бленувана утопия. Приказният рай съществува на 9 943 километра от София. В географските справочници се среща като Индонезия, но “прозвището” на един от 13 677-те острова - Домът на боговете, както наричат Бали, остава във въображението на докосналите се до нейната магнетичност. Времето носи легенда, която пази спомена за далечното минало, когато хиндуиските богове крачели по Земята. Те се влюбили в сушата, наречена Бали, и се заселели там. Вулканите били техните тронове. Векове по-късно хората продължават да величаят местните богове. Несекващи песни и ритъм на танци се разстилат над безкрайния океан, за да достигнат до обсипания небосклон с невиждани от туриста ярки звезди. А той, гостът на “Перлата на тропиците”, остава прикован от магията на Индонезия, упоен завинаги от мириса на орхидеи и мистиката на земния рай...

Кута
Кута се намира на 7 км югозападно от Дънспар на брега на Индийския океан. Самото разположение на Кута предопределя неговия статус като главен курорт на Бали. Районът на плажа, който в края на 60-те години на 20 век беше райското място за хипитата, се развива много динамично през последните десет години. Кута и Ломбок са пренаситени с хора от интернационален произход.

Нуса Дуа
Нуса Дуа е разположен на изток от полуострова Букит-Бадунг. По-добро място за романтична почивка едва ли ще намерите. Комплексният и контролиран подход към планирана инфраструктура позволява да се съхранят уникалният социален и културен живот на Нуса Дуа и неповторимият балийски ландшафт. Това е най-скъпият курорт. Неслучайно тук почиват паралиите на Европа и Америка. В момента се завършва Парк на културата. Огромна статуя на бога Вишну, възседнал орел (“гаруда” на бахаса индонезия) ще се вижда далеч от хоризонта на носа на острова.

Санур
Санур е първият плажен курорт на Бали с непринудена парижка атмосфера. През последните години надхвърля всички очаквания за развитие. Това е първият курорт на острова в пълния смисъл на тази дума. Наред с лукса и модернистичните нотки съумява да запази типичната индонезийска атмосфера. Санур е символ на носталгията, безметежността и спокойния живот.

Убуд
Убуд е уютно разположен сред хълмове на 27 км от Дънпасар. С прохладния си климат привлича предимно европейци. Първите заселници от Стария континент избират именно тази местност. Тук можете да се порадвате на спокойна почивка, далеч от ярките светлини, огньове и музика. Счита се за изискано място за жадуващите тих отдих. В Убуд се предлагат уникални образци на изкуството и културата на Бали.

Дънпасар
Дънпасар е столицата на Бали. В превод името означава “на изток от пазара”. Населението на града е около 400 000 жители. С живеещите в околностите местните са около 700 000 човека.

Екзотиката на островите

Индонезийските острови са разположени в три часови пояса. Когато в Нова Гвинея се зазорява, остров Ява е обгърнат от прохладна нощ. Дълга върволица от неизвестни и знаменити пътешественици е акустирала на бреговете на индонезийските острови. На тази земя са стъпвали Марко Поло и Фернандо Магелан, капитан Кук и Джоузеф Конрад. Дори и днес, ние, претендиращите за всезнайковци, ще се сблъскаме с неразгадани тайни, непознати племена, неизследвани земи с невиждана флора и фауна.
Ще срещнете и диви зверове, при повече късмет може да се ръкувате и с представители на непознати племена. Слоновете, носорозите, тайските мечки и черните леопарди на остров Суматра дотолкова са свикнали с любознателността на посетителите в резервата “Каринчи-Себлат”, че може и да не ви обърнат никакво внимание. Стига да не ги дразните, разбира се. На остров Комодо наживо може да видите съвременните дракони - вараните. Това приключение обаче носи огромен риск. Комодските дракони имат отровна слюнка, а камшичният удар на дългата опашка на гущера убива дори кон. Така че снимките с наследниците на първите заселници на Земята са желателни от безопасно разстояние.

Да яздиш вълните на океана
През 70-те години на миналия век австралийците пристигат в Бали заради прекрасните възможности да “пояздят” вълните на дъска. Още през 30-те е построен първият хотел, привличащ любителите на сърфинга. Така се поставя началото на това екстремно удоволствие. През тези години балийците се отнасяли доста скептично към лудата страст на чужденците. Когато по-късно австралийците дали първите уроци на местните младежи, от тях “излезли” отлични сърфисти. Всички специализирани магазини и агенции са съсредоточени в Кута и Легиан. Най-модно в момента е теглене на сърфист от джет. Удоволствието струва $60-120 на ден. Разписанието на приливите и сборните пунктове за старт се уточняват в клубовете.


View Image Details]">

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

Чекотински манастир - Боже, запази тази друга България?

Ина Георгиева
Чекотинският манастир е разположен в поречието на река Малък Искър, между селата Боженци и Своде, на 15 км от Правец, на 20 км северно от Ботевград и на 70 км североизточно от София.

Сигурно не сте и чували за тази обител, за този малък мир, съхранил в себе си чисти помисли и спокойствие. Аз само бях чувала името на манастира, но изобщо нямах представа къде се намира. Съвсем случайно при едно посещение на Правец, открих в упътванията за града, че само на 15 км от града северно, се намира Чекотинският матанастир. Като любопитни светски хора, с моя колега, решихме да «свърнем» и да пречистим душите в съботния ден. Практически да сигнеш до там е много лесно (въпреки, че ние се лутахме малко). Отбивате от магистрала Хемус на изхода за Правец и хващате пътя за гр. Роман. Преминавате през селата Правешка лъквица и Калугерово и във второто село има табела за манастира. Тук ще спомена, че пътувайки в зимния, снежен, но слънчев ден като че ли бяхме единствените живи души по този край. Снежната приказка беше изваяла чудни картини, които усещахме, че полека отпускат съзнанието ни, натоварено от градското битие...
Следващите думи и снимки не са достатъчни, за да опиша двата духовни часа и заряда, който получихме...

Спряхме пред чисто нова голяма порта и щом прекрачихме прага останахме изумени от красотата на кацналата на стръмния склон бяла сграда, която стига досами реката. (по късно видяхме, че в големия двор имаше и табела от проекта «Красива България»). Зачудихме се дали има живот вътре, зад внишителния зид? Всичко беше толкова притихнало, че само чувахме пукота на кристалния въздух. Щом отворихме дверите на самия манастир, случайно или не, пред нас с усмивка застана млад отец, който ни поздрави с «добре дошли». И още по-изневиделица в краката ми скочи лъскав, чисто черен котарак с уникални зелени очи. Неочаквайки такова посрещане дори малко се стреснахме.

В този миг очите ми започнаха да попиват красотата на светата обител. Чисти бели стени изрисувани на много места с духовни картини, красиви дървени стълби, дърворезби по портите на параклиса, пейки, подреден двор и някакво душевно спокойствие, което те завладява... Прекрачихме прага на малката цъквица с ниска порта, която е започнала да гради своята история още от далечните 6-7-ти век. Отчето прочете молитва специално за нас, без да бяхме поискали нищо. Не очаквахме. Накрая каза: «А сега заповядайте да ви почерпя един чай». Спогледахме се, но бяхме любопитни да разберем историята на светата обител. А тя наистина е повече от интересна, преминала през унищожения и възходи.

Манастирът е възникнал през Второто българско царство. За името му има две предположения - от древната дума «Чекотюн», която значи птичи хор или от местен велможа, който е носел такова име . Историята се е градяла и покрай съдбата на Урвичката крепост, която се намира само на няколко километра. След 1402 г. при падането под турското робство, монасите са избити, а манастира разрушен. Век по-късно идват монаси от Света гора и го възстановяват. Два веке те са се занимавали предимно с преписи на книги, докато отново черни облаци закриват светите дела - идват кърджалии (днешните чеченци) и отново го разрушават, като е останала само църквата. Легендата разказва, че през 18-ти век светски хора, криейки се от Империята спят край църквата и сънуват, че има манастир на мястото, където е свлачище. Разравят и наистина отдолу изникват основите...Започва ново време, когато обителта е културно-просветно средище. Развива се книжно дело. Тук се крият Левски, четниците на Ботев, а по-назад в историят в манастра е служил Софроний Врачански. Отецът ни разказа, че манастирът е бил разширен от Иван Асен втори, а каптажът е направен от Иван Шишман...Каква голяма история за едно малко кътче на България.

Днес Чекотинският манастир има жилищни и стопански сгради, параклис "Св. Генадий ", където се отслужват празничин литургии. От старата църквица е оцеляло малко, но нейната архтектура е запазена. Изключително интересен е ниският вход и вентилационните изходи, благодарение на които вътре винаги се поддържа еднаква температура. Всичко това е скрито зад висока каменна ограда.

Колкото и да е непонятно за нас, светските хора, младият отец живее сам в манастира от 4 години. Грижи се за всичко, понякога дарители и близки хора му помагат. В зимните месеци спи малко и защото подклажда печките в стаите, за да не замръзнат тръбите на водата. Посреща гости и чете книги, не липсва и компютър. Бяхме впечатление от неговата начетеност и образованост. Завършил богословския факултет на Софийския университет и след това магистратура, от целия випуск само той се отдава на пряка служба на Бога. Защото „църквата има нужда от примери, които да отдадат живота си в името на една кауза – да дадеш обет е много повече”...

Така неусетно бяха минали два часа. Не ни се прибираше в сивотата на големия град, в който каузите и обетите много пъти нищо не означават, освен само думи.


View Image Details]">Разкопки доказват поселищен живот по тези места още от 6 - 5в. пр. Хр.
Разкопки доказват поселищен живот по тези места още от 6 - 5в. пр. Хр.

View Image Details]">В най-ново време е изграден съвременен добре оборудван манастирски комплекс с нов параклис
В най-ново време е изграден съвременен добре оборудван манастирски комплекс с нов параклис

View Image Details]">Черният котарак посреща гостите
Черният котарак посреща гостите

View Image Details]">Олтара на църквата
Олтара на църквата

View Image Details]">Дърворезбите са дело на местен майстор
Дърворезбите са дело на местен майстор

View Image Details]">Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него.
Името на манастира идва от едноименната махала в близост до него.

View Image Details]">Тревненски слънца украсяват таваните
Тревненски слънца украсяват таваните

View Image Details]">Малкият водопад в края манастира
Малкият водопад в края манастира

View Image Details]">За да стигнете до манастриа от магистрала Хемус отбивате при Правец, като се поема по пътя за Роман

Източник: http://www.tbmagazine.net/statia/chekotinski-manastir-bozhe-zapazi-tazi-druga-blgariya.html-0

Първия Български Бутон за споделяне

Бил Гейтс - императорът на силиконовата долина

Весела Пацова

„В този бизнес времето никога не стига. В момента, в който осъзнаете, че сте загазили е вече твърде късно да се спасите. Трябва да сте уплашени през цялото време, за да успеете.“

Бил Гейтс

Едва ли има нещо, което да не е казано за Бил Гейтс. Някои го наричат Дарт Вейдър, други – Ричи Рич. Kаква е истината?

Той контролира нещо, без което компют-рите не биха били това, което са. Заради това е толкова обичан, колкото и мразен. Оказва се, че той не може да бъде само добър или лош, защото поведението и личността му не се вписват в нито един познат стереотип. При Бил Гейтс липсват характерните американски бизнес подходи. Тактиката му показва, че е човек с голямо търпение, който не бърза, а обмисля всеки ход като шахматист. Опонентите му твърдят, че неговото мото е “Защо да си лидер, като може да си последовател?”. Пояснението е, че той вижда добрата идея на пазара, изчаква фирмата дистрибутор да се поизмъчи и да претърпи известни загуби, след това купува каквото е останало, усъвършенства продукта и го пуска с марката Майкрософт. Това са от тези недоказани твърдения, които под една или друга форма съпътстват всеки известен и богат човек.

Бил Гейтс е основател на Майкрософт и най-богатият човек на планетата с авоари от 70 млрд. долара. Той е агресивен и винаги се държи като победител, превърна Майкрософт от малка специализирана фирма в най-влиятелната компания в компютърната индустрия. Той е отдаден, интелигентен, хладнокръвен и няма да се извини ако “прегази” вашата компания.
Представете си, че виждате на тротоара 10 000 долара и не се навеждате да ги вземете защото времето, което ще отделите за това ще ви струва в пъти повече – това е реалността на Бил Гейтс.

Уилиам Х. Гейтс III е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл, САЩ. Баща му - Уилиам Х. Гейтс II е изтъкнат адвокат, а майка му – учителка.

Бил е на 19 години когато основава Майкрософт
Тогава прави и първата си сделка – продава на IBM оперативната система, наречена MS-DOS за 50 000 долара. Гейтс отива в Харвард с твърдото намерение да постави начало на кариерата си като професор по математика. Именно тогава, заедно с Пол Алън, разработва BASIC – език за програмиране. Гейтс не успява да завърши и си дава сметка, че има по-важни неща за правене. Още тогава и той, и Пол Алън са убедени, че е въпрос на време всеки дом да се сдобие с компютър. Първата им сделка с IBM е правилната стъпка по пътя
към успеха.

Оперативната система MS-DOS завладява компютрите
след което те започват да разработват допълнения и подобрения. Силата на Гейтс е в управлението и разработването на стратегически решения и той ясно осъзнава това. Техническото развитие на компанията е почти изцяло негово дело. Той посвещава времето си в разработването на програми за домашно ползване (оттам и милионите клиенти по целия свят). Междувременно издава и две книги – “Пътят напред” и “Скоростта на мисълта”. Те са преведени на 25 езика и целта им е да се покаже как техническият прогрес може лесно да разрешава бизнес проблемите. И двете книги са бестселъри. Приходите от тях отиват за изграждането на технически центрове в бедните училища.
Бил Гейтс знае, че трябва да се инвестира в бъдещето. Досега е похарчил около 200 млн. долара за изграждането на интернет зали в обществените библиотеки, както и дава стипендии в няколко училища от бедни квартали.
Успехът на фирмата е нямало да бъде възможен без Стийв Джобс и Лари Елисън, които допълват най-великото трио на компютърната индустрия.

Гейтс е милиардер, но не живее като повечето богаташи
Той обича да обядва в столовата на Майкрософт заедно със своите колеги. Осъзнава, че богатството трябва да се споделя. Затова със съпругата си Мелинда, основават една от най-богатите благотворителни фондации, която има ресурси за над 21 млрд. долара и помага на деца в бедните райони на планетата.
Бил Гейтс бил много талантливо дете. Една от детските му истории разказва как още на 10 години той успява да накара по-голямата си сестра да подпише договор, в който му позволява да си играе с бейзболната ? ръкавица срещу еднократна вноска от 5 долара.
Въпреки че името му никога не е било спрягано за най-добрия програмист на света, служителите в компанията са изумени от способността му да анализира и правилно да диагностицира софтуерните пропуски на всяка програма. Освен това за работещите в Майкрософт не е тайна, че “Бил знае всичко” . Това е по-скоро практична забележка, отколкото трик за сплашване. Той наистина пръв научава за всички новости при програмирането.
Много хора по света го обвиняват в какво ли не, най-вече в монополизъм. Въпреки това фактът е, че той е бизнесмен с невероятен хъс и талант. Само като се вземе предвид, че за краткото време от 25 години Майкрософт успява да достигне оборот от 650 млрд. долара, неговите качества стават безспорни. Казано накратко – Бил Гейтс е човекът, който направи компютъра незаменима част от всекидневието ни.
Жените никога не биха го сбъркали с Брад Пит, но не бива да забравяме, че властта е най-мощният афродизиак, а Уилиам Х. Гейтс III притежава цялата власт на света.

Ако използвате компютър има 99 % вероятност да притежавате и някой от продуктите на Майкрософт с него
Това може да бъде оперативна система, приложение или друг софтуер. Бил Гейтс е толкова богат, че може да се разори само ако в продължение на 50 години харчи по 5,5 млн. долара на ден. Не веднъж е споменавал, че ще се пенсионира скоро. Така или иначе е постигнал повече, отколкото всеки друг в тази област. Въпреки това винаги ще има нови продукти, които се разработват в Майкрософт, и които ще имат нужда от надзора на Гейтс.
Той успява да покаже привлекателната страна на това да бъдеш компютърен маниак работохолик. Дори неговите конкуренти са доволни от успешното популяризиране на бранша. Колкото до стила му на обличане – там всичко е под контрол благодарение на жена му. От няколко години всичките му дрехи се изработват при шивач и той наистина изглежда безупречно.
Освен щедър бизнесмен, Бил е и грижовен съпруг, и баща. Той се жени за Мелинда в новогодишната нощ на 1994 г., след това се появяват и децата – Дженифър-Катерина и Рори-Джон.
Става милиардер на 31 г. Обичан и мразен той доказва, че в 21-ви век софтуерът, а не машината прави компютъра .

Източник: http://www.tbmagazine.net/statia/bil-geits-imperatort-na-silikonovata-dolina

Първия Български Бутон за споделяне

7 начина да избегнете спада на продажбите

Маркетинг по време на криза


Силвия Тодорова
директор Българска индустриална асоциация

Може би в България “интересните времена” отново са настъпили за българския бизнес. Ситуацията се сравнява или с Великата депресия в САЩ, или със събитията от 1997 г.
В следващите редове можете да намерите няколко съвета относно маркетинга в трудни времена - в период на пазарна криза и спадове.

1 Не жертвайте кокошката, която носи златни яйца
Първият съвет е да не се поддавате на изкушението да съкращавате разходите за маркетинг и реклама. В дни на криза много бизнесмени започват спешно да съкращават разходите - и обикновено първата им работа е да ограничат рекламния бюджет. Защо точно него? Много просто. Ако спрът да плащат на работниците или доставчиците, след няколко месеца предприятието ще престане да съществува. А ако не правят реклама - видимостта е, че дълго време нищо не се променя. Проблемът, обаче, е в инерцията. От една страна, дори и да престанете да се рекламирате, старите клиенти в някакъв период от време ще купуват вашата стока по навик. Обратната страна на медала е в това, че когато видите, че продажбите ви намаляват -
възстановяването им до предишното ниво няма да може да стане отведнъж. Същата инерция ще работи и срещу вас. В резултат, за да излезете от мъртвата точка, в която сте попаднали, ще ви трябва значително по-дълго време, отколкото това, за което сте падали в нея.

Затова и с рекламата, както и при карането на колело, важното е да не се спирате, а да продължавате непрекъснато да въртите педалите

Освен това, както показва практиката, преобладаващата част от предприемачите в случай на криза съкращават разходите си за реклама, конкуренцията намалява и като краен резултат, тези, които са продължили да се рекламират, стават “кралете” на пазара.

2 Половината от рекламния бюджет отива на вятъра
Вторият съвет може да ви се стори, че противоречи на първия, но важното е да намалите разходите за тези рекламни акции и канали, които са неефективни за вас.
Това е основната трудност. За да можете да съкратите неефективните разходи за реклама, е необходимо първо да се научите да ги различавате от ефективните. Т.е. необходимо е да разполагате с отчетност за ефективността на рекламата и възвръщаемостта от всяка една рекламна кампания или акция. Ако в по-благоприятни времена можете да си позволите да повтаряте след изобретателя на универсалния магазин Джон Уонамейкър “Половината пари, които инвестирам в реклама, са прахосани на вятъра. Проблемът е, че не знам точно коя половина”, то по време на икономически спад е по-добре да отделите “зърното от плявата” и да не правите реклама, която дори не се откупува.

3 Старият приятел е по-добър от двама нови
Третият съвет - е да се държите за своите постоянни клиенти. Разбира се, не трябва да преставате с опитите си да привлечете нови потребители - но дори и в нормална икономическа обстановка, продажбата на стари клиенти е няколко пъти по-евтина от привличането на нов потребител, който ще остави във вашата каса същата сума пари.
Затова задействайте всички известни инструменти за поддържане на лоялността на клиентите, както и усвоите поне няколко нови методи. Най-важното е де се погрижите за следните две неща: Първо, за качеството на вашата стока или услуга. И, второ, за доброжелателност и комуникативност на вашия персонал. Съгласно статистиката, около 85% от клиентите, които губите, се разделят с вас поради това, че не са удовлетворени или от качеството, или от обслужването, и само 15% поради всички останали причини, от агресивните действия на конкурентите до фалит на бизнеса на купувача. С това не защитавам тезата да продавате лев за пет стотинки, и да осигурявате VIP-качество в “икономична” класа. Но в границите на своята ценова категория си заслужава да бъдете един от най-добрите.

4 Събудете спящата красавица
Четвъртата препоръка е да събудите “спящите” клиенти. В случай, че вашата фирма действа на пазара поне от няколко години, то е много вероятно да сте се оказали в забавна ситуация. Мнозина клиенти, които преди са купували от вас, но отдавна са престанали да го правят, вие сте причислили към “бившите”. В същото време, те често продължават да се считат за ваши постоянни клиенти, и съвсем не като “бивши”. А не извършват покупки, защото, просто това не е от първа необходимост, не остава време, или поради това, че не познават пълния ви асортимент... С една дума, напомнете им за себе си и мнозина с радост ще се върнат при вас за нови покупки.
Въпреки своята видима простота, тази стратегия е една от най-мощните за увеличаване на приходите на малките и средни, а в редица случаи и на големите предприятия.

5 Почукайте, и ще ви отворят
Петият съвет е насочен към тези икономически бизнес дейности, които привличат клиентите чрез активни продажби, търговски представители и др. Съветът отново е много прост - бъдете по-настойчиви. Изследванията показват, че над три четвърти от големите сделки се сключват след петата, а понякога шестата или седмата визита на агента по продажбите - но в същото време едва ли поне един от десет агенти е достатъчно настойчив, за да посети потенциалния клиент повече от три пъти.
Освен това, уместно ще бъде да се повишава квалификацията на агентите по продажбите. Разликата между резултативността на обучения и необучения продавач дори и в обикновени условия е колосална, а да не говорим, по време
на криза.

6 Да летим в икономична класа
Разширете своя асортимент, за да можете да удовлетворите променените потребности на клиентите. Ако за значителна част от вашите клиенти (купувачи) цената става основополагащ фактор за избор на продавач, уместно ще бъде да разширите своя асортимент със стоки и услуги “икономична класа”.
Този съвет не е насочен към тези, които търгуват с луксозни стоки, където именно високите цени на стоките привличат клиентите. Но в другите ценови сегменти подходът е напълно оправдан и помага да задържите дори тези клиенти, които все по-стегнато затягат коланите.
Ако сте търговец - можете да обърнете внимание на производители, с които не сте работили по-рано. Включително и на онези, чието качество сте считали недостатъчно високо за своите клиенти. Ако сте производител, може да помислите за възможността за производство на опростени модели, облекчени варианти, “леки” версии, икономични опаковки и др. подобни. Доставчиците на услуги могат да предлагат по-малки порции, абонаменти с отстъпка, “безлимитни” абонаменти и други вариантни, които да позволят на клиента да почувства, че спестява пари.

Проверете дали можете да направите своята стока или услуга по-евтина, като прехвърлите част от своите разходи на раменете на клиента
Един подобен пример е фирма ИКЕА, където желаещият да спести купувач може да закупи шкаф или маса на много привлекателна цена, защото сам ще транспортира шкафа у дома и ще го монтира. Освен това, ако преди сте отговаряли само на заявки за големи поръчки, при недостатъчен брой от тях, можете да обърнете внимание на средните, а дори и на дребните клиенти. След това, когато кризата отмине, някои от тях могат да станат големи потребители на вашите стоки или услуги,
а останалите - просто ще предадете в други ръце.

7 Повече от доставчик
Седмата препоръка - станете за вашите клиенти повече от доставчик. Демонстрирайте, че като си сътрудничите, те ще получат не само качествена стока на приемлива цена, но и нещо допълнително, което не могат да получат от вашите конкуренти. Например вие можете да се превърнете в експерт и консултант на своите клиенти, като ги съветвате коя стока е най-добре да закупят и как най-ефективно да я използват. Или помогнете на клиента да закупи стоки и услуги, съпътстващи продадената от вас стока, за да може той да получи колкото е възможно повече, харчейки колкото е възможно по-малко. И така нататък. Ако вашите клиенти са други бизнес дейности, те най-високо ще оценят помощта по увеличаване на продажбите. Тук вие можете да помогнете и със съвет, и с връзки, и с реклама (или промоционални материали), обучение на персонала и т.н.
Както добре разбирате, ако благодарение на вашата помощ приходите на клиента нараснат - в болшинството случаи това ще се отрази на обема на неговите поръчки. И такъв клиент няма да се опита да ви замени с друг доставчик заради незначителна разлика в цената.

Не е задължително да чакате кризата
Въпреки че тези препоръки са под шапката “антикризисни”, няма причина да не ги използвате и в обикновено време (с изключение, може би, на препоръка номер шест). В случай на спад на пазара тези съвети ще ви помогнат да се удържите на повърхността, докато конкурентите потъват. Е, ако няма криза, същите съвети могат да ви помогнат да увеличите обема на продажбите си.

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

Личният пример е най-важната мотивация за хората

Милан Миланов, генерален мениджър на АСО-Пирели ЕООД

Г-н Миланов, кога и как започнахте да се занимавате с охранителен бизнес?
- С двама мои колеги започнахме буквално от нулата, през средата на 1993 г. Бях студент във втори курс и никога не съм предполагал, че ще се занимавам с подобен род дейност. По стечение на обстоятелствата малко преди това работех в една гръцка фондация, където отговарях за сигурността. Това е допирът ми до самата материя. Появи се свободна ниша, която използвахме и ни поз воли да стъпим на пазара - премахването на т. нар. ведомствена полиция. Така имахме възможността да работим с държавни предприятия и ведомства, като им предложим физическа охрана на обекти. Първият обект беше ТЕЦ София.
Тогава се ръководехме единствено от търговския закон, т.е. нямаше никакъв друг нормативен документ, който да регламентира нашата дейност. Първата наредба на Министерство на вътрешните работи, която се опита да регламентира охранителната дейност излезе през март 1994 г. Тя беше неуспешна, защото тогава процъфтяваше "охранителният бизнес" на различни структури, които под формата на охранителна дейност извършваха рекет.
Ние успяхме да се съхраним като фирма, защото работехме само с държавни предприятия без да се шуми около нас, за да не ни свързват с този тип "охранителни" фирми. Лично аз през този период съм се срамувал да кажа какво работя, заради това, което беше наслоено в общественото съзнание за управителите на охранителни фирми.



През 1992 г. се създаде Асоциацията на охранителните фирми, за да се поясни, че в този бранш работят професионалисти.

Как се управлява такъв специфичен бизнес?

- Учил съм се сам, непрекъснато, всекидневно от практиката през всички тези години. Имал съм и опит в ръководството и управлението на хора, което е най-трудният процес. Един мениджър, който иска да бъде успешен ръководител трябва да има познания в изключително много области. Не е достатъчно да бъде професионалист само в една област, той трябва да разбира от доста неща и да има въз-можността да анализира информацията, която достига до него, за да може да взема решения. За всеки мениджър е важна екипността в работата. Ако той се почувства прекалено самоуверен, много знаещ в своята област, без да разчита на колегите и служителите си при вземане на важни решения, няма да постигне нищо.

Как подбирате хората, които работят при Вас?

- Изискванията са се променяли със същите темпове, с които фирмата е развивала дейността си. В момента сме в процедура за сертифициране по ISO, по безопасни условия на труд и екология. Професионализмът вече не е само в сферата на сигурността, но и във всички съпътстващи дейността ни области - по отношение на управление на човешките ресурси, на финансовата сфера, на маркетинга и рекламата. Като компания, която е ангажирана в сферата на услугите, за нас най-важното и ценно нещо е човешкият ресурс. Затова в подбора, обучението и мотивацията на хората, ще ни бъдат насочени над 60-70% от инвестициите в бъдеще.

Преминават ли през специално обучение вашите служители?
- Да. Едва миналата година излезе Закон за частната охранителна дейност. На негова база излезе и Наредбата, която се отнася за обучението. Тя касае програма за обучение, най-вече насочена към охранителния състав. За нас това е недостатъчно и развиваме тази програма, така че да може да отговаря на конкретните потребности на нашата фирма. За останалите служители, които са заети в администрацията на дружеството се развиват успешно четири програми.
Мениджъри от най-различни компании все още не са разбрали, че обучението е изключително важно не само за техните служители, но и за тях самите. Няма нищо срамно в това човек, заемайки определена позиция, непрекъснато да търси начини да се усъвършенства. Аз също участвам в обучителни програми заедно с всички останали. Ако само за момент спреш да се развиваш и да не си в крак с новите неща, нямаш никакъв шанс при тази конкуренция. Остават по-малко от две години, в които всяка фирма трябва да се адаптира към други условия и критерии. Тук не става въпрос само за предстоящото членство на страната в ЕС, но и за изискванията, които поставят нашите клиенти. Мина времето, когато българинът се задоволяваше с каквато и да е услуга.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквал като мениджър на АСО Пирели досега?
- Може би това е балансът и взаимоотношенията със служителите. Изключително трудно е човек да намери този баланс и да не се подлага на емоции, нещо, което е много вредно за всеки един мениджър. Важно е той да търси справедливост, доколкото тя е възможна и да бъде балан-сьор на различни интереси. Целта е да се постигне максимално висока степен на обективност в работата.

Как мотивирате хората, които работят при Вас?
- По най-различни начини, но най-важното е личният пример. Няма нищо по-важно и мотивиращо за хората от него. Трябва да работиш и общуваш с тях по начин, по който искаш и те да се държат, да работят и общуват. Ето например, аз съм пушач, но пуша само на мястото в сградата, където е определено за това.

Как минава вашият ден?
- Може би няма ден, който да си прилича с предходния, тъй като работата е доста динамична. Идвайки в офиса, уточняваме с колегите нещата, които трябва да се свършат през деня, както и това, което сме започнали, участие в конкурси. Обсъждаме всекидневна, оперативна информация, която идва при нас. Няма точен дневен ред, по който да протича работата. Единственото нещо, по което дните си приличат е, че са изключително кратки. Не закусвам, не обядвам, защото докато се усетя и денят свършва.
Не спортувам редовно, но ако кажа, че причината е липса на време, няма да съм искрен. Динамиката на работа, стресът и напрежението ме поддържат във форма.

Отказвате ли услуги на клиенти?
- Да, имали сме такива случаи, тъй като за нас най-важно е да запазим доброто си име на пазара. Отказвали сме договори, когато сме счели, че клиентът не е заинтересован да бъде охраняван, че ще имаме много щети, което ще доведе до нарушаване на имиджа на дружеството. Отказвали сме и сключване на договори и за персонална охрана, тъй като сме преценявали, че клиентът, който иска тази услуга, ще навреди на репутацията ни.

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

Има ли туризъм у нас и има ли кой да учи на туризъм?

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма за туристическите атракции и начина на обучение на кадрите в бранша

Г-н Драганов, след като всички правителства до сега говорят, че туризма е приоритет не държавата, а не виждаме особени промени до сега, какво трябва най-накрая да се случи?

- Като цяло почти нито едно правителство, включително и това на Бойко Борисов не можа да разбере значението на туризма. Как трябва да се организира огромната собственост на държавата в частта туристически атракции, природни забележителности и нематериална собственост. До момента България не знае коя е туристическа атракция е собственост на държавата и министър Трайчо Трайков не може да посочи нито една своя собственост като министър, която да управлява. За първи път са актувани 50 архитектурни паметника, но предстои да бъдат актувани около 20 хиляди, които са в основата на туристическата индустрия.

Как ще се справим с проблема с обслужването?
- Обслужването на кое? Ето пак изниква въпроса - най-важно е да бъдат дефинирани туристическите атракции и публичната държавна собствена. Ние дори нямаме регистър, нямаме и подготвени кадри. Вярно, много археолози и историци се занимават с архитектурното наследството, но съвсем друг е механизма на управление и той не се извършва с по-горе споменатите хора – нужни са специалисти, запознати с икономика, мениджмънт и начин на стопанисване.
Що се отнася за кадри в хотелиерството и ресторантьорството - там има няколко проблема:
- единият е - качествата на преподавателите
- друг е - какво става с кадрите, които завършват, каква е връзката бизнес- образоване
- и какво става с кадрите в самите предприятия – квалификации и преквалификации
Вярно е, че обучение не липсва съвсем, но се броят на пръсти учебните заведения, които предлагат европейско ниво. Принципно имаме много учебни заведения, които обучават, но в голямата част непрофесионално, защото преподаватели не познават материята. От друга страна имаме унищожаване на самите кадри защото те попадат в една среда, в която част от нея е в сивата икономика. Така много от завършилите не могат да получат ясна представа за управлението на един комплекс. При положение, че не са с нереален трудов договор, че не им се заплаща първа заплата, защото ще има липси, не получават и последна заплата, получили са разочарования от работата – то тези хора по-нататък са унищожене за туризма. Те са с погрешна постановка за това как се прави бизнес и как се управлява туризма.

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

България на 54-то място в световната класация на офис площи

Наемните нива през отминалата година са паднали с повече от 20%, сочи годишният доклад на Cushman&Wakefield за Офис площите в света, представен в България от Forton International. Това, което се очаква е възходяща тенденция вероятна след средата на 2010 година.

Със своите 205 евро за кв.м. общ годишен разход на наемателите на офис площи в София или 17.08 евро/кв.м. месечен разход, България заема 54-то място в класацията по държави през 2009 година. Страната отстъпва с 5 позиции спрямо 2008 година, когато е била на 49 място в класацията на Cushman&Wakefield. Общият разход на наемателите включва не само чистият наем, но и сервизна такса за управление и поддръжка на имота. Средният наем за първокласни офис площи в София е 13.5 евро/кв.м. на месец (без ДДС).

Цялостен спад в класацията претърпяват и останалите страни в региона. Сърбия, която изпреварва България с една позиция и минава на 53-то място, е била на 47-ма позиция, с две позиции пада и Хърватска – от 48-мо на 50-то място. Две позиции е разликата и при Гърция, но нагоре – южната ни съседка се качва на 18-то място в сравнение с миналогодишното 20-то.

Наемните нива през 2009 година отбелязаха най-нисък спад в Северна и Южна Америка, където се наблюдаваха общо 7% по-ниски наеми, като в Северна Америка спадът бе 8%, а в Южна – едва 5% на фона на глобалната световна тенденция. За Стария континент спадът бе около 11%, което се дължи главно на силното понижение в района на ЦИЕ – в Москва и Киев 2009 година се характеризираше със съответно 33 и 52% по-ниски наеми.

Въпреки общия спад в Азия, Япония заема първо място в класцията на Cushman&Wakefield. Токио измества Хонг Конг в класацията и минава на първо място с годишен наем от 1441 евро на кв. м. или повече от 120 евро месечно. Китайската столица остава на трето място, като се нарежда на 3-то място след втория в глобален план Лондон. Средният наем в английската столица за 2009 година е 1220 евро на кв.м. или малко над 100 евро месечно.

източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

Да доведем клиенти в хотела чрез онлайн стратегии

Туристическият бизнес не е това, което беше
Янислав Танков
CEO, агенция за интернет маркетинг Нюмарк

Вече повече от година от както в световен мащаб се заговори за икономическа криза и туристическият бранш в България усети на гърба си последиците и негативните прояви от нея. Студеният душ бе още по-отрезвяващ на фона на цифрите през последните години показващи бурния растеж на индустрията макар и донякъде свързан с бума в „имотната авантюра” и усещането за безпроблемно бъдеще в сектора довели сериозни инвестиции в туристически проекти.

Сега обаче хотелиерите са изправени пред нови предизвикателства свързани най-вече с това как да привлекат повече клиенти и от там по-големи приходи, за да могат да се изплащат инвестициите на предприемачите в туризма. Подобна е съдбата и на туристическите агенции и туроператори, които от своя страна също се борят за всеки клиент, който е успял да задели от семейния бюджет и да планира пътуване в страната или в чужбина.

Само до преди година масово се разпространяваше мълвата за евтините Турски и Гръцки курорти, където четири и пет звездни хотели предлагаха седмични програми с пълен пансион на цени под петстотин Евро и много Български туристи предпочитаха да прекарат ваканцията си там. Тази тенденция трябваше да бъде сигнал за внимание, с който нашите хотелиери да се съобразят и да очакват подобно бъдеще. Настоящите оферти показват, че икономическите закони свързани с огромното предлагане и ограниченото търсене в края на краищата

принудиха родните туристически компании да започнат да предлагат комплексни продукти на достъпни цени

Все пак на фона на разразилата се ценова война има надежда за бизнеса от още неизползвани резерви в стратегиите на туристическите компании, които биха могли да помогнат в ожесточената конкурентна битка и да доведат до спечелване на пазарни позиции. Това са резерви свързани най-вече с използване на дигиталния маркетинг и онлайн стратегиите при проучването, планирането и промоцията на пазара.

Първият и най-важен фактор за успеха на една кампания в интернет е нейното правилно планиране и определяне на целите. То винаги трябва да започва с анализ на пазара в светлината на търсенето на туристически продукти. Под търсене се разбира не само определяне на неговия обем, но и на това какво точно и къде търсят потенциалните клиенти. Тази информация може да се набави както от проучване на настоящите клиенти чрез анкети или интервюта, така и чрез средствата на интернет маркетинговото разузнаване.

Разполагайки с информация за това какви продукти търсят клиентите и къде ги търсят маркетинг отдела на туристическата компания може да оформи своята печеливша онлайн стратегия решавайки два основни въпроса – за комуникационната и дистрибуционна политика.

Що се отнася до комуникационните канали, то интернет се превърна в един от най-използваните през последните години в световен мащаб като с всяка измината година в САЩ почти се удвоява обема на интернет рекламните разходи според IAB (Internet Advertising Bureau) фиг. 1. Тази тенденция е продиктувана основно от три фактора. Първо по-ниската цена на рекламата в интернет. На второ място възможността за интерактивност и измерваемост и все по-масовото социализиране на интернет като трета причина.

По отношение на дистрибуционните канали в туристическото предлагане съвременните технологии предоставят средства улесняващи онлайн продажбите. Независимо дали се използва собственият уеб сайт, от където клиентът може да закупи туристически продукт или продуктите се предлагат на потенциалните клиенти от трети лица – портални туристически сайтове за онлайн резервации, се постига пазарно предимство, което е много важно за успеха на бизнеса. В подкрепа на твърдението за възходящ тенденция на електронната търговия е фактът, че според един от основните оператори за електронни разплащания в България Epay само за първото тримесечие на 2009 година се отчита 60% увеличение на транзакциите свързани с продажби на продукти и услуги в интернет.

За да бъде ефективна онлайн кампанията обаче е необходимо тя да бъде планирана и управлявана професионално, с разбиране на материята свързана с комуникациите и дистрибуцията чрез интернет. Това може да бъде постигнато основно по два начина – чрез усилията на собствения ресурс и или чрез наемане на компания специализирана в тази област.

Когато туристическата компания е избрала да инвестира в собствен екип, който да провежда своята онлайн маркетингова стратегия е задължително да се инвестира в обучението на тези специалисти. По настоящем в България се организират множество професионални курсове, семинари и обучения посветени на тази тема. Не е за пренебрегване и ресурса, който предлага интернет както и десетките специализирани издания по въпроса.

Все пак по-добрият вариант си остава възлагане на подобни услуги на компании разполагащи с опит и ресурс да ги извършват ефективно. Тук също има два основни начина, като първият от тях е свързан с договаряне на определени кампании и изпълнението им от фирмата специалист в дигиталния маркетинг. Избирайки тази опция е много важно да се узнае повече за самата компания – какви подобни проекти е изпълнявала или изпълнява, в какви точно области е специализирана, каква е квалификацията на специалистите работещи в нея, какви са контактите и с медии и организации в областта на маркетинга.

Все по-нарастващ дял в световен мащаб получава аутсорсинга като средство за намаляване на разходите и увеличаване на ефекта от дадената дейност. Наемайки компания, в която туристическата фирма аутсорсва дейността си свързана с онлайн маркетинг, се постигат няколко ефекта. Основната полза е намалените разходи свързани с факта, че поддържане на собствен отдел е в пъти по-скъпо решение. Други предимства се крият в специализацията и опита на подобни компании, възможността да бъде сключен договор, който избягва недостатъците на трудовите договори и улеснява контрола.

В заключение е важно да споменем, че няма на света маркетингова стратегия, която да успее да продава успешно продукт, който не носи ползи на клиентите! Това заключение идва само за да се разбере колко е важно прилагането на интегриран маркетинг в туристическите компании още от етапа на създаване на продуктите. Ако трябва да се даде с едно изречение съвет към тези, които създават туристическите продукти то той би звучал така –

Създавайте продукти, които вие самите бихте купували!

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

Aukro.bg
Follow us on Twitter