.:Харесва ли Ви?:.

Индонезия - приказен рай или страна на Боговете

Мария Минкова

Екзотика, топли, влажни нощи, аромат на мистика, нежни звуци, идващи сякаш някъде от Отвъдното...Това не е сън или бленувана утопия. Приказният рай съществува на 9 943 километра от София. В географските справочници се среща като Индонезия, но “прозвището” на един от 13 677-те острова - Домът на боговете, както наричат Бали, остава във въображението на докосналите се до нейната магнетичност. Времето носи легенда, която пази спомена за далечното минало, когато хиндуиските богове крачели по Земята. Те се влюбили в сушата, наречена Бали, и се заселели там. Вулканите били техните тронове. Векове по-късно хората продължават да величаят местните богове. Несекващи песни и ритъм на танци се разстилат над безкрайния океан, за да достигнат до обсипания небосклон с невиждани от туриста ярки звезди. А той, гостът на “Перлата на тропиците”, остава прикован от магията на Индонезия, упоен завинаги от мириса на орхидеи и мистиката на земния рай...

Кута
Кута се намира на 7 км югозападно от Дънспар на брега на Индийския океан. Самото разположение на Кута предопределя неговия статус като главен курорт на Бали. Районът на плажа, който в края на 60-те години на 20 век беше райското място за хипитата, се развива много динамично през последните десет години. Кута и Ломбок са пренаситени с хора от интернационален произход.

Нуса Дуа
Нуса Дуа е разположен на изток от полуострова Букит-Бадунг. По-добро място за романтична почивка едва ли ще намерите. Комплексният и контролиран подход към планирана инфраструктура позволява да се съхранят уникалният социален и културен живот на Нуса Дуа и неповторимият балийски ландшафт. Това е най-скъпият курорт. Неслучайно тук почиват паралиите на Европа и Америка. В момента се завършва Парк на културата. Огромна статуя на бога Вишну, възседнал орел (“гаруда” на бахаса индонезия) ще се вижда далеч от хоризонта на носа на острова.

Санур
Санур е първият плажен курорт на Бали с непринудена парижка атмосфера. През последните години надхвърля всички очаквания за развитие. Това е първият курорт на острова в пълния смисъл на тази дума. Наред с лукса и модернистичните нотки съумява да запази типичната индонезийска атмосфера. Санур е символ на носталгията, безметежността и спокойния живот.

Убуд
Убуд е уютно разположен сред хълмове на 27 км от Дънпасар. С прохладния си климат привлича предимно европейци. Първите заселници от Стария континент избират именно тази местност. Тук можете да се порадвате на спокойна почивка, далеч от ярките светлини, огньове и музика. Счита се за изискано място за жадуващите тих отдих. В Убуд се предлагат уникални образци на изкуството и културата на Бали.

Дънпасар
Дънпасар е столицата на Бали. В превод името означава “на изток от пазара”. Населението на града е около 400 000 жители. С живеещите в околностите местните са около 700 000 човека.

Екзотиката на островите

Индонезийските острови са разположени в три часови пояса. Когато в Нова Гвинея се зазорява, остров Ява е обгърнат от прохладна нощ. Дълга върволица от неизвестни и знаменити пътешественици е акустирала на бреговете на индонезийските острови. На тази земя са стъпвали Марко Поло и Фернандо Магелан, капитан Кук и Джоузеф Конрад. Дори и днес, ние, претендиращите за всезнайковци, ще се сблъскаме с неразгадани тайни, непознати племена, неизследвани земи с невиждана флора и фауна.
Ще срещнете и диви зверове, при повече късмет може да се ръкувате и с представители на непознати племена. Слоновете, носорозите, тайските мечки и черните леопарди на остров Суматра дотолкова са свикнали с любознателността на посетителите в резервата “Каринчи-Себлат”, че може и да не ви обърнат никакво внимание. Стига да не ги дразните, разбира се. На остров Комодо наживо може да видите съвременните дракони - вараните. Това приключение обаче носи огромен риск. Комодските дракони имат отровна слюнка, а камшичният удар на дългата опашка на гущера убива дори кон. Така че снимките с наследниците на първите заселници на Земята са желателни от безопасно разстояние.

Да яздиш вълните на океана
През 70-те години на миналия век австралийците пристигат в Бали заради прекрасните възможности да “пояздят” вълните на дъска. Още през 30-те е построен първият хотел, привличащ любителите на сърфинга. Така се поставя началото на това екстремно удоволствие. През тези години балийците се отнасяли доста скептично към лудата страст на чужденците. Когато по-късно австралийците дали първите уроци на местните младежи, от тях “излезли” отлични сърфисти. Всички специализирани магазини и агенции са съсредоточени в Кута и Легиан. Най-модно в момента е теглене на сърфист от джет. Удоволствието струва $60-120 на ден. Разписанието на приливите и сборните пунктове за старт се уточняват в клубовете.


View Image Details]">

Източник: http://www.tbmagazine.net

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter