.:Харесва ли Ви?:.

Бил Гейтс - императорът на силиконовата долина

Весела Пацова

„В този бизнес времето никога не стига. В момента, в който осъзнаете, че сте загазили е вече твърде късно да се спасите. Трябва да сте уплашени през цялото време, за да успеете.“

Бил Гейтс

Едва ли има нещо, което да не е казано за Бил Гейтс. Някои го наричат Дарт Вейдър, други – Ричи Рич. Kаква е истината?

Той контролира нещо, без което компют-рите не биха били това, което са. Заради това е толкова обичан, колкото и мразен. Оказва се, че той не може да бъде само добър или лош, защото поведението и личността му не се вписват в нито един познат стереотип. При Бил Гейтс липсват характерните американски бизнес подходи. Тактиката му показва, че е човек с голямо търпение, който не бърза, а обмисля всеки ход като шахматист. Опонентите му твърдят, че неговото мото е “Защо да си лидер, като може да си последовател?”. Пояснението е, че той вижда добрата идея на пазара, изчаква фирмата дистрибутор да се поизмъчи и да претърпи известни загуби, след това купува каквото е останало, усъвършенства продукта и го пуска с марката Майкрософт. Това са от тези недоказани твърдения, които под една или друга форма съпътстват всеки известен и богат човек.

Бил Гейтс е основател на Майкрософт и най-богатият човек на планетата с авоари от 70 млрд. долара. Той е агресивен и винаги се държи като победител, превърна Майкрософт от малка специализирана фирма в най-влиятелната компания в компютърната индустрия. Той е отдаден, интелигентен, хладнокръвен и няма да се извини ако “прегази” вашата компания.
Представете си, че виждате на тротоара 10 000 долара и не се навеждате да ги вземете защото времето, което ще отделите за това ще ви струва в пъти повече – това е реалността на Бил Гейтс.

Уилиам Х. Гейтс III е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл, САЩ. Баща му - Уилиам Х. Гейтс II е изтъкнат адвокат, а майка му – учителка.

Бил е на 19 години когато основава Майкрософт
Тогава прави и първата си сделка – продава на IBM оперативната система, наречена MS-DOS за 50 000 долара. Гейтс отива в Харвард с твърдото намерение да постави начало на кариерата си като професор по математика. Именно тогава, заедно с Пол Алън, разработва BASIC – език за програмиране. Гейтс не успява да завърши и си дава сметка, че има по-важни неща за правене. Още тогава и той, и Пол Алън са убедени, че е въпрос на време всеки дом да се сдобие с компютър. Първата им сделка с IBM е правилната стъпка по пътя
към успеха.

Оперативната система MS-DOS завладява компютрите
след което те започват да разработват допълнения и подобрения. Силата на Гейтс е в управлението и разработването на стратегически решения и той ясно осъзнава това. Техническото развитие на компанията е почти изцяло негово дело. Той посвещава времето си в разработването на програми за домашно ползване (оттам и милионите клиенти по целия свят). Междувременно издава и две книги – “Пътят напред” и “Скоростта на мисълта”. Те са преведени на 25 езика и целта им е да се покаже как техническият прогрес може лесно да разрешава бизнес проблемите. И двете книги са бестселъри. Приходите от тях отиват за изграждането на технически центрове в бедните училища.
Бил Гейтс знае, че трябва да се инвестира в бъдещето. Досега е похарчил около 200 млн. долара за изграждането на интернет зали в обществените библиотеки, както и дава стипендии в няколко училища от бедни квартали.
Успехът на фирмата е нямало да бъде възможен без Стийв Джобс и Лари Елисън, които допълват най-великото трио на компютърната индустрия.

Гейтс е милиардер, но не живее като повечето богаташи
Той обича да обядва в столовата на Майкрософт заедно със своите колеги. Осъзнава, че богатството трябва да се споделя. Затова със съпругата си Мелинда, основават една от най-богатите благотворителни фондации, която има ресурси за над 21 млрд. долара и помага на деца в бедните райони на планетата.
Бил Гейтс бил много талантливо дете. Една от детските му истории разказва как още на 10 години той успява да накара по-голямата си сестра да подпише договор, в който му позволява да си играе с бейзболната ? ръкавица срещу еднократна вноска от 5 долара.
Въпреки че името му никога не е било спрягано за най-добрия програмист на света, служителите в компанията са изумени от способността му да анализира и правилно да диагностицира софтуерните пропуски на всяка програма. Освен това за работещите в Майкрософт не е тайна, че “Бил знае всичко” . Това е по-скоро практична забележка, отколкото трик за сплашване. Той наистина пръв научава за всички новости при програмирането.
Много хора по света го обвиняват в какво ли не, най-вече в монополизъм. Въпреки това фактът е, че той е бизнесмен с невероятен хъс и талант. Само като се вземе предвид, че за краткото време от 25 години Майкрософт успява да достигне оборот от 650 млрд. долара, неговите качества стават безспорни. Казано накратко – Бил Гейтс е човекът, който направи компютъра незаменима част от всекидневието ни.
Жените никога не биха го сбъркали с Брад Пит, но не бива да забравяме, че властта е най-мощният афродизиак, а Уилиам Х. Гейтс III притежава цялата власт на света.

Ако използвате компютър има 99 % вероятност да притежавате и някой от продуктите на Майкрософт с него
Това може да бъде оперативна система, приложение или друг софтуер. Бил Гейтс е толкова богат, че може да се разори само ако в продължение на 50 години харчи по 5,5 млн. долара на ден. Не веднъж е споменавал, че ще се пенсионира скоро. Така или иначе е постигнал повече, отколкото всеки друг в тази област. Въпреки това винаги ще има нови продукти, които се разработват в Майкрософт, и които ще имат нужда от надзора на Гейтс.
Той успява да покаже привлекателната страна на това да бъдеш компютърен маниак работохолик. Дори неговите конкуренти са доволни от успешното популяризиране на бранша. Колкото до стила му на обличане – там всичко е под контрол благодарение на жена му. От няколко години всичките му дрехи се изработват при шивач и той наистина изглежда безупречно.
Освен щедър бизнесмен, Бил е и грижовен съпруг, и баща. Той се жени за Мелинда в новогодишната нощ на 1994 г., след това се появяват и децата – Дженифър-Катерина и Рори-Джон.
Става милиардер на 31 г. Обичан и мразен той доказва, че в 21-ви век софтуерът, а не машината прави компютъра .

Източник: http://www.tbmagazine.net/statia/bil-geits-imperatort-na-silikonovata-dolina

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter