.:Харесва ли Ви?:.

Ванкувър е най-доброто място за живеене в света

според проучване на Economist Intelligence Unit /EIU/, цитирано от ВВС

Vancouver Photo Ванкувър е най-доброто място за живеене в света, сочи проучване на Economist Intelligence Unit /EIU/, цитирано от ВВС. 127 града влизат в класацията, която се определя по критерии като безопасност, инфраструктура и наличие на стоки и услуги.

Всички градове, влезли в топ категорията, се намират в Канада, Австралия и Западна Европа. Най-лошите за живеене места са едноименната столица на Алжир, както и Порт Моресби в Папуа Нова Гвинея, тъй като „много аспекти от всекидневния живот там са предизвикателство“.
Канадските градове се нареждат най-напред в класацията, а също и Виена, и Женева, тъй като те не се смятат за потенциална мишена за терористични атаки.
Най-големите притеснения на хората, живеещи на тези места, са въпроси, свързани с климата.
„В настоящата глобална политическа ситуация не е изненадващо, че най-желаните дестинации са тези, в които заплахата от тероризъм е най-малка“, обясни Йон Коупстейк, редактор на доклада на EIU.
Проучването създаде доста разнообразна картина за световните градове. Лондон, който стана арена на няколко терористични удара това лято, се нарежда в 10-та група, заедно с Дъблин и Лос Анджелис, на едно място след Манчестър, четири места зад Берлин, пет места след Токио и шест места след Хелзинки, Франкфурт и Стокхолм.
В Латинска Америка „нито един град не е успял да покаже идеални качества за живеене, нито пък се класира в категорията, където са градовете с екстремни трудности“, пише още в документа.
Монтевидео /Уругвай/, Сантяго /Чили/ и Буенос Айрес /Аржентина/ предлагат най-добрите условия за живот в региона. Богота /Колумбия/ и Каракас /Венецуела/ са най-малко благоприятните.
В Азия градовете в Япония, Южна Корея, Сингапур, Китай и Тайван се нареждат добре в класацията, както са и основните австралийски градове.
Африка и Близкият изток не са добре представени, като причините за това са опасността от терористични атаки, икономическата и политическа нестабилност. Някои от най-зле класираните градове са Хараре /Зимбабве/ и Лагос /Нигерия/.

Десетте най-добри места за живеене:

Ванкувър
Мелбърн
Виена
Женева
Пърт
Аделаида
Сидни
Цюрих
Торонто
Калгари


Oригиналният текст може да видите в интернет изданието на в. Днес.
http://www.standartnews.com/archive/2003/07/14/folio2/

Първия Български Бутон за споделяне

1 Response
  1. В Латинска Америка „нито един град не е успял да покаже идеални качества за живеене, нито пък се класира в категорията, където са градовете с екстремни трудности“, пише още в документа.


Aukro.bg
Follow us on Twitter