.:Харесва ли Ви?:.

Нова Зеландия - ледници и субтропична дъждовна гора. Снимки на Нова Зеландия

new zealand forestНова Зеландия е разположена в южното полукълбо, в югозападната част на Тихия океан, на повече от 2000км югоизточно от Австралия. Това е една от най-отдалечените и изолирани страни в света. Тук може да разгледате много снимки на Нова Зеландия.

new zealand north island beach

Нова Зеландия е островна държава, съставена от два големи острова (Северен и Южен) и множество по-малки острови. Заема територия от 270 534 кв.км. Столица е Уелингтън. Най-голям град е Оукланд. Той се намира на северния остров. На Южния остров най-големия град е Крайстчърч. Огромната отдалеченост на Нова Зеландия от останалия свят се е отразило много силно на икономиката и. Страната е принудена да си осигурява сама почти всички стоки, необходими на населението, тъй като големите разстояния оскъпяват вноса. Това е дало мощен тласък на местното стопанство.

new zealand landscape

Страната е богата на води. Из планините ще откриете множество бистри езера, повечето от които ледникови. Богата е също на бързотечащи и къси реки. Високите части на планините са покрити със сняг през цялата година. Това подхранва реките целогодишно. Релефът на страната е планински. Във високите части на планините има ледници. Тук не е учудващо да видите ледник, спуснал се до субтропична гора. Ледената покривка силно контрастира на топлолюбивите, екзотични растения. Макар, че и Северния остров има планински релеф, на Южния това е много по-отчетливо. Планинската верига, която заема по-голямата част от Южния остров, носи името Южни Алпи. Името не е случайно. Приликата межди Алпите в Швейцария и тези тук е new zealand wildlifeпоразителна. Бели, назъбени планински върхове, зелени морави, гъсти гори, реки и от всичко това се излъчва чистота и екологичност. Не е тайна, че Нова Зеландия е една от най-чистите страни в света.

Климат на Северният остров. Северният остров на Нова Зеландия има субтропичен климат. Валежите са значителни през цялата година, особено през зимните месеци. Най-хладният месец е юли. Дневните температури обикновено са около 15 °C, но в слънчевите дни могат да достигнат до 18 – 20 °C. Най-горещият месец е януари. Температурите обикновено са около 26 °C. Приблизителната разлика между най-студения и най-топлия месец е 10 °C. glacier and subtropical forestСеверният остров се намира на същите географски ширини, като много от средиземноморските острови, но условията са много различни. Летните температури по средиземноморието са много по-високи. Например остров Малта, който се намира на същите географски ширини като Северния остров на Нова Зеландия, има много горещо лято с температури често достигащи 40 °C. В Оукланд, Нова Зеландия само в много редки случаи термометрите могат да покажат 30 °C. През зимните месеци по средиземноморието може да е много топло и слънчево, докато в Нова Зеландия обикновено е много дъждовно. Може би най-добро сравнение може да се направи между Северния остров на Нова Зеландия и Галисия, северна Испания.

Климатът на Южният остров. Климатът на Южният остров е умерен, океански със значителни валежи. През зимните месеци през auckland new zealandденя е обикноено около 10 °C, а през лятото (декември, януари и февруари) обикновено е около 22 °C. През зимата често се формира снежна покривка. Заради близостта на океана климата като цяло е мек. По много свои черти наподобява на mount cook new zealandбританския. Летата никога не са горещи. Близостта на океана просто не позволява на температурите да станат твърде високи. Западният бряг на Нова Зеландия получава основната част от валежите. Въздушните маси губят голяма част от своята влажност, докато пресичат планинската верига Южни Алпи. По тази причина източният бряг е по-сух (ако изобщо някое място на територията на Нова Зеландия може да се нарече сухо). През цялата година времето напомня пролет. По тази причина всичко, навсякъде е покрито с гъста зеленина.

През последните години, Нова Зеландия става много популярна сред любителите на екстремните спортове. Страната е известна сред феновете на бънджи-скоковете, заради високите си сгради и мостове, както и скали, които са подходящи за целта. Също така е и предпочитана от почитателите на скалното катерене. Но и не толкова екстремните занимания, като например екотуризма също new zealand forest and lakeнабират скорост. Екологичната обстановка в страната е много стабилна. Природата е невероятно чиста за страна, с толкова развита икономика. В този ред на мисли трябва да споменем, че Нова Зеландия е на едно от new zealan beautyчелните места в света по употреба на възобновяеми източници на енергия. Тъй като разполага с множество гейзери, голяма част от електроенергията се произвежда в геотермални електроцентрали. Нова Зеландия не веднъж се е изказвала с неодобрение по отношение на ядрената енергетика. Не само, че в страната няма нито една атомна електроцентрала, но дори и корабите, които се предвижват с такава енергия не се допускат в териториални води.

Заради голямата си географска отдалеченост, Нова Зеландия може да се похвали с уникална по рода си природа. Повечето растителни и животински видове, които се срещат тук са ендемити. Това означава, че не се срещат на друго място по света. Емблематична за островите е птицата Киви. Тя е единствената безкрила птица на планетата. Крилата и са закърнели напълно, а перата са се видоизменили в косъмчета. На върхът на клюна си има мустачки. Размножава се като снася само по едно яйце. Причината тази птица да загуби способноста си да лети е, че до преди пристигането на европейците тук не е имало никакви хищници, new zealand lakeкоито да представляват заплаха за птицата. С първите европейци обаче пристига и домашната котка, която се оказва най-страшният унищожител на местните new zealand mountainsвидове, тъй като те не са устроени да се пазят от подобен хищник.

25% от територията на Нова Зеландия е покрита с гори. По голямата част от тях се състои от най-разпространеното местно дърво – Каури. Това е и едно от най-високите дървета на света. Интересен факт за природата на Нова Зеландия е, тя няма иглолистни гори, въпреки, че от гледна точка на климата и релефа условията са съвсем подходящи.

Градовете в Нова Зеландия. Предвид факта, че населението на страната е 4,1 милиона души, ние не можем да очакваме да открием там подобни на европейските и американските мегаполиси. Най-големият град на територията на островната страна е Оукланд (на Северния остров). Той има население от над 1 300 000 жители. Всъщност това, че не е твърде пренаселен го прави още по-привлекателен за жителите и гостите на града. Последните години Оукланд задължително попада в топ 10 в класацията за най-добрите за живеене градове в света. Разположен в живописен залив на източният бряг на Северния остров, Оукланд е град, покрит в зеленина. Кварталите са много тихи и спокойни, в типична паркова обстановка. Центърът на този космополитен град е построен в типично американски стил с високи и модерни бизнес сгради, но въпреки това носи типична европейска атмосвера. Най-много впечатлява кулата new zealand natureразположена в центъра на new zealand sceneryОукланд. Със своите 328м. сградата била най-високата в цялото Южно Полукълбо при построяването си през 1997 г.

Вторият по големина град в страната е столицата Уелингтън, който също се намира на Северния остров. Има население от 360 000 души и макар и да е втори по големина град в страната, това едва ли ще се запази като тенденция, защото територията на града е ограничена от високите планини, обграждащи го от всички страни. Тенденцията е Крайстчърч скоро да го изпревари по брой на населението. Иначе Уелингтън е един много красив и живописен град. Разположен амфитеатрално в най-вътрешната част на закътан залив. Гледката която се разкрива вечер от водата към градът е разкошна. Всичко е обляно в светлина, сградите са с изчистени форми и наистина си струва да се види, дори да ви се налага да прелетите половината планета със самолет за това. Има много зеленина, въздухът е чист. Интересен факт е, че се слави като един от най-ветровитите градове в света. Причината за това е, че точно тук се срещат топлите северни въздушни маси и по-хладните южни.

new zealand snow cover south islandКрайстчърч е трети по големина град в страната. Има население от почти 350 000 жители. whale new zealandРазположен е на източния бряг на Южния остров. Има умерен, влажен климат. Тук през зимните месеци падат не рядко и снеговалежи. Като цяло климата на Крайстчърч напомня на този във Великобритания. Лятото е прохладно, може би само с около 2 – 3 градуса по-топло от това в Англия. Градът притежава типична британска архитектура и изглежда като 100% европейски град. Многобройните църкви и разкошни паркове ще ви запленят с красотата си. Улиците са широки и спокойни. Крайстчърч предлага изключително красиви гледки по всяко време на годината, заради умерения си климат. Особено пленителна е страната през есента, когато всичко се обагря в огненочервени нюанси.

Днес Нова Зеландия е космополитна страна, чието население е от различни краища на света. Страната е изключително атрактивна, заради големите бизнес възможности, високия стандарт на живот, мекия климат, изключително красивата природа. Освен английският, който е официален, по улиците ще чуете езици от цял свят.

източник: http://www.touristmaker.com/darjavi/nova-zelandiya.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter