.:Харесва ли Ви?:.

Древният скален град Матера / Италия

Много места има в Италия, които си заслужава да бъдат посетени. Тук ще ви разкажем за едно скално градче, което до скоро не беше така известно – едва наскоро се прочу, тъй като Мел Гибсън снима в него филма ”Страстите Христови”. Това е скалният град Матера.
Градът е разположен в провинция Базиликата, Южна Италия. Районът бил населяван още от неолита - още преди около 9000г лесните за дълбаене каменни склонове на каньона, преминаващ през града, са превърнати в селище.
Изображение
Жилищата, наричани ”саси” са били издълбани през вековете едно над друго, като в началото са били разположени доста хаотично. В последствие, след разрастването на селището, по покривите на къщите започват да се строят други къщи, зелени площадки и дори пътища. В един момент се оказва, че разхождайки се, ако се уморите и решите да спрете да си починете, може съвсем неочаквано, уж сядайки върху каменна пейка да се окаже, че сте седнали върху комините на хората отдолу. Пешеходният път на някои места всъщност са покривите на жилищата.
Изображение
През първите векове сл. хр. градът е започнал да се разраства и са изградени допълнителни постройки като обществени сгради и църкви. Има пещерни църкви, които се отнасят приблизително към VI в. В много от тези църкви са се съхранили фрески от XI-XIIв. Градът си има и катедрала, изградена през 1270г. с 52 метрова камбанария.
Изображение
Около XVIII-XIX в. с развитието на европейските градове, Матера започнал да изглежда все по-неугледно място за живеене. Поради разрастването на жителите му, били многократно надхвърлени водните ресурси и капацитета на примитивната канализация. Правителството се намесило и принудително изселило близо 20 000 жители от старинните им домове, като ги настанило в новопостроени жилища.
Днес градът се състои от две части : съвременна част и историческа част, където са древните жилища.
Изображение

Източник: http://www.allworldtreasures.com/viewtopic.php?f=11&t=94

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter