.:Харесва ли Ви?:.

Кое е най-топлото място в Русия?

Сочи Русия Черно Море на залезКой е най-топлият град в Русия? Общоприето е да се счита, че Русия е една огромна страна с много студен климат. Дали обаче това е точно така?

Не съвсем. Че е голяма, голяма е, но не на всякъде е толкова студено, колкото се мисли. Най-топлият град на Русия ще откриете на североизточното крайбрежие на Черно море. Това е Сочи. Противно на очакванията, Сочи има мек субтропичен – средиземноморски климат, който напомня на този по крайбрежието на Хърватия на брега на Адриатическо море, както и този на Лазурния бряг във Франция.

Да започнем с това, че четири месеца в годината времето си е направо горещо. Юни, юли, август и септември са типично средиземноморско лято. Много слънце, туристи, зеленина, занимания на открито. Дори и през ноща температурите са не по ниски от 17-20 градуса, а дневните температури през тази част от годината се движат в диапазона от 24 до 28°C. Това, разбира се, са средни стойности и доста често горещината може да стане дори нетърпима. Не рядко термометрите доближават дори 40 градуса!

Октомври и ноември са есенни месеци. И то каква есен – най-често слънчева и топла, с дневни температури на въздуха около 20°C през октомври и 15 – 16 през ноември. Това са есенни температури, на които може да завиди по-голямата част от Европа. За сравнение във Виена, Австрия средната дневна температура през октомври не надвишава 15°C, а през ноември е около 7°C.

Зимата е доста мека и топла. Типично зимни месеци са декември, януари и февруари. Дори и през този период от година изключително рядко се случва температурите да паднат под нулата. Най-често дневните температури се движат около 10-11°C, а нощните през тези месеци падат до около 3°C. Преобладават валежи от дъжд, макар, че не е изключено понякога да падне и сняг. Когато това се случи снежната покривка обикновено се топи бързо.

Март, април и май са типична пролет. Дните стават все по-дълги и топли. Температурите се повишават постепенно. Валежите намаляват с изключение на април, който е малко по-дъждовен. Пролетта започва с 13°C средни дневни температури през март и завършва с 21°C през месец май. Заради това, че водите на Черно море са все още студени, началото на пролетта не се отличава много от зимните месеци, но това бързо се променя. Понякога има много горещи дни дори и през месец май, макар, че това е по-ското изключение.

По принцип, Сочи се намира на 43° северна ширина, тоест географски попада в умерените ширини на северното полукълбо. Има обаче някои географски особености, на които този град дължи мекия си климат. Сочи е широко отворен на юг към Черно море и полуостров Мала Азия, а за сметка на това е защитен на север от най-западните разклонения на Кавказките планини. Това го защитава от студените въздушни маси, тъй като те не могат да преминат планинската бариера. Сочи се явява защитен от зимните студове по същия начин, по който Ница например е защитена от Алпите и Централния френски масив. Заради топлия си климат, Сочи е сред най-добрите черноморски курорти и е едно от местата с най-дълъг летен сезон по крайбрежието на Черно море.

източник: http://www.touristmaker.com/drugi/koe-e-naj-toploto-myasto-v-rusiya.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter