.:Харесва ли Ви?:.

Ню Йорк - един от най-великите градове в света. Снимки на Ню Йорк

statue of libertyНю Йорк е най-големият град в САЩ и един от най-големите градове в света. Той е най-големия световен икономически и финансов център. Разположен е на източния бряг на САЩ, Градската агломерация е огромна – наброява над 20 000 000 жители. Официалният език е английски, но могат да се чуят езици от цял свят. Населението на града е съставено от емигранти от Европа, Азия, Австралия, Африка, Южна Америка и разбира се другите страни от Северна Америка. Тук може да разгледате много снимки на Ню Йорк.

Климата на Ню Йорк. Климата на Ню Йорк е умерен – континентален и има четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Температурите могат да паднат под минус 10 °C през зимата и да надхвърлят 40 °C през лятото. Зимата е мразовита и суха. Продължава от декември до март. Температурите са обикновенно между 0 и 5 °C, но падат и до (-10) °C. dakota building new yorkВалежите са редки. Понякога може да се формира дебела снежна покривка. Заради особенностите на релефа, арктичните въздушни маси достигат свободно до тези географски ширини. Пролетта е от март до юни. През този сезон всичко се раззеленява и природата се връща към живот. Навсякъде ще откриете щъфнали дървета и цветя. new york skyscrapersТемпературите варират между 10 и 20 °C (по-високи през юни, когато започват летните жеги). Някои дни са много облачни и са възможни интензивни валежи. Като цяло времето е променливо. Някои дни са топли, други – хладни. Лятото е горещо. Продължава от юни до септември. Понякога температурите достигат 40 °C, но обикновенно са между 25 и 30 °C. Понякога се формират летни бури със значителни валежи. Хладните води на Атлантическия океан правят температурите да бъдат лесно поносими и приятни. Равнинният релеф на юг от Ню Йорк позволява на топлите въздушни маси от юг свободно да достигат тези ширини. Есента продължава от септември до декември. Времето е променливо. Някои месеци могат да са много топли и приятни (например октомври), но други са по-студени (декември). Някои есенни дни са слънчеви и небето е безоблачно, но други могат да са много дъждовни и хладни. Ако планирате да посетите Ню Йорк е най-добре да го направите през късната пролет и ранната есен, когато времето е най-поносимо. Май и септември предлагат най-добри условия за дълги разходки и опознаване на градските забележителности.new york city

flatiron new yorkЗабележителности. Сърцето на града е Манхатън с неописуемото му разнообразие от хотели, ресторанти, луксозни магазини и разбира се Сентръл парк. Това е един от най-големите градски паркове в света. В най-дългата си част заема 4,2 км от центъра на града. Ширината му е 0,9 км. Наричат го зеленото сърце на Манхатън. В отминали времена територията на днешния парк била покрита с блата. Днешната растителност е резултат от неуморните усилия на високо квалифицирани градонари. Парка е любимо място на милиони граждани. През уикендите парка е много по-претъпкан с хора, отколкото през седмицата. Десетки хиляди хора се излежават на поляните под дълбоката сянка на старите дървета. Тук ще откриете много красиви езерца, които създават усещане за прохлада в летните горещини. Неповторимо усещане е разходката с каляска, теглена от коне. Парка е невероятно чист. Управата на града осигурява перфектна поддръжка на зелените площи. Хората задължително трябва да почистват след домашните си любимци. Оставането на животински отпадъци на улицата не се толерира. Глобите могат да са доста сурови. Манхатън е най-популярната част от Америка. Тук вие можете да откриете истински канйон от огромни небостъргачи. Някои от тях са сред най-високите в света. Най-високата сграда е Емпайър Стейт Билдинг. Той е построен през 1931г. Днес тази сграда е една от най-важните забележителности на „Голямата ябълка”. Издига се на височина от 381м на не new york at nightбезизвестното 5-то авеню и предлага прекрасна гледка към града. Сградата е исторически символ на строителството на небостъргачи. Друг такъв небостъргач е Крайслер Билдинг. Той има подобна архитектура. nyse new yorkИ двете сгради имат островърх покрив, който е специално проектиран за завързването на дирижабли към небостъргачите, но скоро хората разбрали, че това не е добра идея и островърхия покрив останал само спомен от тази ера. За туристите това е града с най-хубавите небостъргачи, защото конструкциите притежават техен собствен стил. Статуята на свободата е друга световно известна забележителност на този световен град. Създадена е от Густав Айфел през 1878г и краси входа на пристанището повече от един век. Тя е едно от „бижутата” на новия свят. Висока е 46,5м, а пиедестала на който е поставена е 55м. Всеки, който идва да посети или да живее в този велик град трябва да види задължително този символ на модерната западна цивилизация. Не трябва да пропускате също и NYSE (Нюйоркската стокова борса). Фасадата и напомня на гръцкия Партенон. Но най-впечатляващата гледка към брега ще откриете, присичайки Бруклинския мост в посока от Бруклин към Манхатан. Гледката ще ви вземе дъха, особенно на залез, когато фасадите на небостъргачите са оцветени в червени и оранжеви нюанси. Гледката от Бруклинския мост ви предлага възможността да видите Ню Йорк в цялата му величественост. Моста бил построен през 19-ти век и днес е може би най-известния мост в света. Дълъг е 1834м и има височина 84м.night skyline ny

central park nyРазходката из Ню Йорк е невероятно преживяване. Града е сцена на хиляди холивудски филми. И това не е случайно. Града притежава свой собствен дух. Навсякъде се чуват сирени на линейки, полицейски коли и пожарни, които препускат по правите Нюйоркски улици. Това е също града на жълтите таксита – ще видите хиляди от тях да се движат по тесните градски улици. Голяма част от градското население пътува всеки ден с метрото. Ню Йорк (заедно с Лондон) е първия град в света, който има метро. Това е също първия град (отново заедно с Лондон), който е електрифициран. По тази причина в Сентръл парк ще откриете мемориал на Томас Едисон – откривателя на електричеството. Не далеч от него е мемориала на Джон Ленан. Той се намира близо до Дакота Билдинг, където живял до смъртта си заедно със съпругата си Йоко Оно.

brooklyn bridge new yorkbronx new york usaГрада се състои от няколко много големи квартала и множество предгради. Кварталите са: Манхатън, Бронкс, Бруклин, Лонг Айлънд и Стейтън Айлънд. Безспорно Манхатън е най-известен. Там са най-луксозните магазини, най-скъпите апартаменти. Славата на Ню Йорк като град , който никога не спи е резултат от динамиката на Манхатън. Населението на пренаселения остров е повече от един милион души. Това е причината градът да расте на горе. Днес в ясно време Манхатън се вижда от десетки километри разстояние.

Населението на града е най-космополитното и разнообразно в света. Докато се разхождате по улиците ще видите истинска палитра от националности. Почти всички хора, които емигрират в Америка пристигат в страната през Ню Йорк. Така е било някога, така е и днес. Голямата ябълка е световен ешалон за град. Почти всички световни класации например за най-добър граnew york skylineд за живеене, се позовават именно на Ню Йорк и всички останали се сравняват с него.empire state building ny

Ню Йорк винаги е привличал предприемачи и бизнесмени. Това е град с практически неограничени възможности. Работната ръка е сравнително евтина ( в сравнение с другите американски градове), евтини материали, високата квалификация не местното население, възможността за избор от страна на работодателите. Друг плюс на бизнеса в Ню Йорк е, че пристигащите от цял свят емигранти пренасят със себе си и част от своята култура и традиции, които също биха могли да са от полза за предприемачите.

Не само бизнеса процъфтява в този световен мегапполис. Подобно е и положението с изкуството. Невероятната смесица от култури със сигурнос оставя своя отпечатък на местното творчество. Като цяло мисленето на нюйоркчани е много нестандартно. Един от двигателите на града е това, че хората са по-нестандартни и не си поставят рамки и ограничения в мисленето и мирогледа. Това обяснява, защо точно тук се намира музеят „Метрополитън”, който е сред най-големите и богати в света. Неизброими са представленията, които най-големите в света знаменитости са изнесли в спортния комплекс, намиращ се на Медисън авеню - Медисън Скуеър Гардън. През сърцето на Ню Йорк преминава широк булевард, ието име не се нуждае от реклама. Бродуей е една от най-известните улици в света. На нея се намират някои от най-добрите театри на планетата. Да участваш или присъстваш на някоя от постановките, които се view from empire state buildingразиграват тук е станало вече въпрос на престиж.

view from staten island ferryМного филми (не без основание) прославят името и културата, която носи Голямата ябълка. Едва ли има друг град, който да е бил декор на толкова много филми и музикални клипове. Интересен факт е, че местните жители не могат да си представят живота си в друг град. За тях това е най-истинското място. Тук човек се докосва до истинския живот. По улиците биха могли да се видят всякакви типове хора – богати и бедни, умни и глупави, красиви и грозни, възпитани и не чак толкова. Ню Йорк събира всичко на куп и представлява нещо като модел на целия свят, но само на територията на един град.

източник: http://www.touristmaker.com/gradove/new-york.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter