.:Харесва ли Ви?:.

Оман - Слънце, море и пустиня. Снимки на Оман

mosque in omanОман е разположен в югоизточната част на Арабския полуостров. Заема площ от 212 460 кв.км. Официален език е арабски, но английския е говорим повсеместно. Официалната валута е омански риал (OMR). Страната има население от 3 103 000 души. Столицата е Маскат. Градската агломерация е 1 100 000 души.

Тук може да разгледате много снимки на Оман.

oman coast

Оман граничи с Йемен (на югозапад), Саудитска Арабия (на запад), както и с ОАЕ (Обединените Арабски Емирства) на северозапад. На североизток, изток и югоизток страната граничи с Индийския океан (Оманския залив) и Арабско море.

landscape oman

Оман се намира в тропичния климатичен пояс. Времето е горещо и сухо през цялата година. Слънчевото греене е интензивно. Дневните температури в Маскат в северната част на страната варират от 25 °C през януари, до 40 °C през юни. Освен, че е горещо лятото е и екстремно сухо. Обикновенно най-су

хия месец е септември. Валежите тогава са 0 мм. Най-влажен е февруари – 20 wild beauty of omanмм. Това е абсолютно недостатъчно. Температурите са особенно непоносими, но местното население се е адаптирало за тези климатични условия. Всякакви дейности през най-горещата част от деня се прекратяват и всеки се скрива на сянка.

Като цяло Оман е пустинна страна – ¾ от територията и е пустиня. Релефа е предимно равнинен с изключение на най-североизточните и най-югозападните части от страната къдетоп е old fortifications omanпланински. Като цяло страната е много неплодородна заради изключително сухия и горещ климат, както и заради релефа. Единствените части от страната, които са заети от плодородни земи са крайбрежията и то не на всякъде. Селското стопанство е основно перо в икономиката на страната. В растениевъдството най-застъпено е отглеждането на финикови палми и зърнени култури, а от животновъдството – отглеждането на камили, кози, овце и други. Важно място в икономиката на страната заема риболова.oman

Пейзажът на ст раната прилича на излязъл от приказките. До където стига погледа се шири пясъчна пустиня, а дюните изглеждат съвсем еднакви. Отсъства всякакъв ориентир. Няма реки, нито растителност. Малко животни могат да оцелеят в тези жестоки условия. Това са предимно някои змии, скорпиони и насекоми. Много от животинските видове излизат нощем а денем се скриват някъде, защото иначе няма да оцелеят под жаркото пустинно слънце.

oryx omanОсновната религия на страната е ислям. Оман приема трелигия през 7-ми век. scenery of omanПрез 16-ти и част от 17-ти век страната е под властта на Португалия. От тогава са останали много постройки в колониален стил, които са част от културното наследство на Оман. Най-високата част в страната е връх Аш Шам. Той се издига на 3035м.

Като цяло Оман може да бъде една изключително интересна туристическа дестинация. Най-малкото защото е много слабо позната и ако човек я посети не само ще се полюбува на слабо познати пейзажи, но и ще изживее невероятни приключения.

източник: http://www.touristmaker.com/darjavi/oman.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter