.:Харесва ли Ви?:.

Родината на регето - Ямайка. Снимки на Ямайка

Голяма къща на брега ЯмайкаЯмайка е красива и бедна островна страна. Тя се намира в континента Северна Америка и е разположена сред топлите води на Карибско море. Тя е част от „Големите Антили”, които са група от острови в Карибския басейн. Най-близко разположените до Ямайка страни са Куба, Хаити и Каймановите острови.

Разстоянието до Куба е най-малко и възлиза на около 145 километра. Друга интересна черта на местоположението на този Лодка до кораловия риф в Ямайкакрасив и привлекателен остров е, че се намира на пътя на ураганите и доста често става жертва на мощните тропически бури, които се вихрят в тази част на света от април до ноември.

Ямайка е важен туристически центърКлиматът на Ямайка е тропичен-пасатен с изключително обилни валежи през лятното полугодие, особено през пролетта и есента.Най-засусливо е времето през зимата. Лятото е част от дъждовния сезон, но се наблюдава временен спад на валежите. Влажността на въздуха е висока през цялата година.Температурите варират изключително слабо. Като цяло дневните температури от април до ноември са константни Палма на брега  Ямайкаи са около 31°C. От декември до март са с около 2 градуса по ниски т.е. около 29°C. Трудно е да се определи най-студен или най-горещ месец, тъй като през летния сезон условията почти не се променят. Същото се отнася и за Екзотична атмосфера в Ямайказимното полугодие. Но със сигурност през зимата слънцето е малко по-слабо и условията са по-лесно поносими за туристите. Това е и пиковият сезон за европейските и американски туристи.

Релефът на страната е преобладаващо планински, а там където не е планински е платовиден. Най-високият връх се намира в Сините планини. Нарича се”Синя планина” и е висок 2256 метра. На Карибските острови няма да откриете по-висок връх от него. По крайбрежията има покрити с гъста тропическа растителност плодородни долини. Планините дават начало на множество извори, голяма част от които прерастват в Круизен кораб в Ямайкарекички. Като цяло Ямайка има много големи водни ресурси, особено като се има предвид, че тя е един не много голям остров. Има площ 10 991кв.км., а в най-отдалечените си части на острова са на около 234км разстояние.Залез над Карибско море Ямайка

Населението на Ямайка е съставено основно от тъмнокожи. Официалният език е английски. Страната е независима държава в състава на британската общност. Населението на острова възлиза на около 2 800 000 души, основната част от които живеят в столицата Кингстън. Разположена на югоизточния бряг на Ямайка, тя е дом на около 1 000 Време е за забавления на крайбрежието на Ямайка000 души, тоест повече от 1/3 от населението на страната. Кингстън е най-големият образователен и културен център. Като цяло градът е много атрактивен. Почти всеки го намира за красив и вълнуващ. Но все пак препоръчително е да не се обикаля без екскурзовод, тъй като на много места не е подходящо за туристи. Тук повече от на Кон на брега на Ямайкавсяко друго място в Ямайка човек трябва да е на щрек и да си подбира много внимателно маршрута по който минава.

Културата на Ямайка е много интересна и е до голяма степен свързана с музикалното изкуство. На този остров на 6-ти февруари 1945-та година се ражда едно от най-големите светила на съвременната музика и „баща” на регето – Боб Марли. През 60-те години на 20-ти век той добива международна слава със своята музика и се превръща в емблема на Ямайка. Ритамът на регето действително в голяма степен представлява огледало на ямайската действителност. Тук, където слънцето е силно, а дните са горещи и жегата в комбинация с влажноста изморяват дори при най-малкото усилие, забързания начин на живот е нещо непознато дори и в един милионен град като Кингстън.

Магическият бряг на ЯмайкаИкономика. Икономиката на Ямайка разчита главно на износ на бахар, захар, тютюн, алуминии, екзотични плодове, както и на големия брой пристигащи туристи – около 2 000 000 годишно. Известна е също с производството си на кафе, ликьор, шоколад и, разбира се, световно известния ром, който не се използва само за директна консумация, но също така и в сладкарската индустрия. Въпреки това обаче Ямайка си остава бедна страна с нисък жизнен стандарт и множество бедни квартали – гета в големите градове. Водопад в ЯмайкаТам животът е наистина труден. Безработицата е много голяма, престъпността – още повече, а шансовете не са много големи дори и за тези, които имат работа, защото тук това много често не означава, че човек ще може да посрещне насъщните разходи. Страната попада в групата на развиващите се страни. Много често като основен виновник за бедността в Ямайка се обвинява горещия и влажен климат. Твърди се, че при подобни климатични условия трудоспособността на човек значително намалява. Действително, ако имате възможността да посетите този тропически рай, ще откриете, че климатът ви се отразява много странно – действа ви някак отпускащо и лениво. Как иначе да си обясним, че една страна с такива природни дадености може да има икономически трудности?

Спасител на плажа ЯмайкаТуризъм. Ямайка е истински магнит за туристите. Притежава умопомрачително красиви типично карибски плажове със Ямайски залезснежно бял фин пясък. Морските вълни се разбиват с гръм и трясък в кораловите рифове, не далеч от брега. В резултат водите в образувалата се между рифа и плажа лагуна са спокойни и прозрачни като в плувен басейн, а под повърхността гъмжи от екзотични морски обитатели. Повечето посетители предпочитат да се гмурнат с шнорхел сред пълните с живот води, но има и такива, които предпочитат да си стоят на пясъка под сянката на някоя кичеста кокосова палма и да си пият коктейла, поднесен направо в черупката на кокосов орех. Навсякъде около вас ще видите пищна и буйна растителност. Има хиляди видове цветя, палми, дървета, храсти, както и огромно разнообразие от тропически птици. Ямайка е истински рай. Тук посетителите от Европа, Америка, Русия, Япония и други страни от умерените ширини ще открият природа, напълно непозната за тях. А относно високата престъпност трябва да добавим, че това не се отнася за курортните комплекси. Там сигурността е на много високо ниво и не се допуска да възникне ни най-малка опасност за посетителите.

източник: http://www.touristmaker.com/ostrovi/yamaika.html

Първия Български Бутон за споделяне

1 Response
  1. Traveller Says:

    Ямайка е невероятно място за почивка. За съжаление е прекалено скъпо и изключително малка част от българското население може да си го позволи.
    Както и да го гледаш няма как да си намериш евтини самолетни билети , ще се изръсиш с поне 3000-4000 лева за път ..


Aukro.bg
Follow us on Twitter