.:Харесва ли Ви?:.

Barcelona - Барселона - градът на Антони Гауди. Снимки на Барселона


саграда фамилия светото семейство антони гаудиБарселона е вторият по големина град в Испания, столица на автономната област Каталуния и вторият най-голям град разположен на европейското средиземноморско крайбрежие.

Намира се на 41° северна географска ширина, в границите на субтропичния климатичен пояс, между Коста Дорада и Коста Брава,барселона търговска част които често са наричани испанската ривиера заради прекрасните си плажове и китни курортни градчета. На северозапад , на час път с кола са величествените пейзажи и гъсти гори на Пирeнeите. На около 350 километра от Барселона се намира един от най-обичаните и коста брава испанската ривиерапредпочитани за семеен туризъм острови в света – Майорка. Барселона е център на една малко по-различна част от Испания. Тук се говори каталунски и английски, а испанският е малко по-слабо популярен. Това обаче, че местното население се гордее със своята автономия не пречи на Испания от своя страна да изпита не малко гордост, че това е най-развития икономически център на брега на Средиземно море.

Населението на Барселона е около 1,7 милиона жители, но това на градската агломерация наброява приблизително 4,5 милиона, което прави града и неговата агломерация втори по големина на европейското средиземноморие след тези на Атина. По произход преобладаващата част от населението са каталунци, които се отличават от испанците по своята култура и език. Местното население през последните години става все по-разнообразно, тъй като Барселона заема едно от челните места по атрактивност сред младежите от цяла Европа. Тук емигрират за да живеят, учат и работят хора от цял свят. Съчетанието на топъл климат, висок жизнен стандарт, разнообразна и космополитна култура, архитектурни забележителности, лесен достъп до образование, както и несравнимото гостоприемство на местните жители правят града един от 20-те гюел парк гаудинай-добри града за живеене в целия свят и първи в Испания. Тук са избрали да живеят много британци, германци, ла педрера архитектура гауди барселона ексцентрична архитектураскандинавци, както и българи, румънц и много други. През летните месеци обаче палитрата от чужденци става главозамайваща. Всяка година в този град пристигат поне 5 – 6 милиона туристи.

Климат на Барселона. Барселона има субтропичен средиземноморски климат, но за разлика от повечето места по средиземноморието тук има значителни валежи, тъй като Атлантическия океан се намира на по-малко от 400 километра и въздушните маси са все още доста влажни преминавайки от тук. Обикновено валежите са внезапни и интензивни, но преминават бързо. Почти никога не се случва цял ден да бъде облачно и непрекъснато да вали – такива случаи са рядкост. Повечето дни са слънчеви и приятни, дори и през зимата. Като цяло валежите са равномерно разпределени през годината, с изключение на септември и октомври, когато вали повече. През октомври падат около 95мм, което надвишава двойно валежите от останалите месеци през годината. Най-сух е юли – около 25мм. Тук има два сезона, подобно на останалите места по средиземноморското крайбрежие – лято и зима. Летният сезон е по-дълъг и трае от началото на май до края на октомври, а зимният е от началото на декември до края на март. Април и ноември са преходни месеци и промените във времето тогава са барселона стария граднай-осезаеми. Лятото е доста топло, дори горещо, а зимата е подобна на пролетта в умерените ширини. Най-горещи са месеците от юли до септември, с пик на температурите през август. Тогава средната дневна температура е 28°C. Най студените месеци са декември, януари и февруари. Най-ниски са обикновено температурите в края на януари и началото на февруари. Тогава средната дневна температура е около 13°C. През това време на годината нощите са доста хладни, дори студени. Обикновено средните нощни температури са около 4 – 5°C. Пролет и есен на практика няма или поне не и като в умерените ширини.торе агбар небостъргач барселона

Трудно е да споменем името на каталунската столица без да кажем няколко думи за местната архитектура. Безспорно Барселона е един от най-красивите градове на планетата. Разходката по улиците на града е едно изпълнено с радост за окото преживяване. Първите неща, които ще ви направят впечатление са светлите и слънчеви нюанси в които са оцветени фасадите на сградите и изключителното усещане за хармония, което лъха на всякъде. Имате усещането, че всяка постройка е на мястото си само и единствено за да се съчетае по един идеален начин с всички, които я заобикалят. Това е странно, защото Барселона е един изключително стар град, основан още от древните римляни (тогава се е наричал Барсино)и би следвало да има силен контраст между постройките от различните епохи. Но това далеч не е така. Сгради построени в различни стилове и през различни епохи се допълват идеално и създават един панорама барселона каталуния испанияархитектурен шедьовър от световна величина. Вероятно Барселона днес нямаше да е това, което е ако не беше докосната от таланта на великия Антони Гауди. Той е човекът оставил най-силно своя отпечатък върху местната архитектура. Перлата на неговия труд е най-грандиозната катедрала, която западът е виждал – Саграда Фамилия (или в превод Светото семейство). Кулите на украсената с най-различни орнаменти катедрала се извисяват на височина 170 метра и се виждат от всички краища на каталунската столица. Към настоящия момент катедрала все още не е напълно довършена. залез крайбрежна алея барселонаПредполага се, че ще бъде напълно готова през 2036-та година. Но това, макар и най-популярното, не е единственото творение на великия архитект. На любителите на ексцентризма вероятно повече ще се хареса парка Гюел, който ще ви накара да се почувствате като в „Алиса в страната на чудесата” заради странните си къщички, стълбища, замъци и какво ли още не. И всичко това е с най-невероятни, причудливи форми и заобиколено от гъста средиземноморска растителност. Какво да кажем, освен още веднъж да повторим думата шедьовър. Това е което би казал всеки имащ щастието да посети парка. А който веднъж е бил в Гюел, без затруднения ще разпознае сградите сътворени от талантливия архитект, тъй като те всички носят неговия почерк. Каса Мила, каса Байо и разбира се училището на ордена на Света Тереза са само част от неговите творения. Великият архитект Антони Гауди умира броени дни преди да навърши 74 години. Човекът превърнал Барселона в това творение на изкуството, което е тя днес е блъснат от трамвай на 10 юни 1926 година, в първия ден, в който трамвайната линия е пусната в движение. Ако обиколите Барселона обаче, ще се убедите, че той продължава да живее чрез това, палми топъл климат барселонакоето е създал.

Иначе този шеметно развиващ се град не е подминат и от модерното строителство. Както всеки модерен мегаполис и Барселона има своите небостъргачи. Торе Мафре, Хотел Артс и Торе Агбар са трите най-известни небостъргача на каталунската столица. Съчетават финес и модернистичност, а стъклото е водещ елемент и при трите сгради.буйна субтропична зеленина барселона

Ако пък сте решили да посетите Барселона заради прекрасните и плажове, със сигурност няма да съжалявате. На север от града са прекрасните курорти на Коста Брава, а на юг са тези на Коста Дорада. Кои са по хубави? Едва ли някой може да даде категорична преценка. И на север и на юг има какво да се види. Има по нещо за всеки – и за любителите на тълпите и забавленията, и за почитателите на тишината и спокойствието сред природата. Но нека не се отдалечаваме от пределите на града – нали все пак този материал е посветен на Барселона. Градските плажове ще се харесат на всеки. Пясъкът по тях варира от тъмно жълто с леки нюанси на кафяво до белезникав, почти бял. На местата, където цвета на пясъка е тъмножълт морето има специфичен много тъмно син пастелен цвят. Плажната ивица е доста широка, като на места достига и дори надхвърля 80м! Понякога мoрето е спокойно като огледало. Тогава водата е толкова прозрачна, че се виждат дори песъчинките по дъното. Друг път обаче се осмеляват да влязат само сърфистите, тъй като Барселона се намира на доста открито място и при по-силен вятър могат да се надигнат доста големи вълни. Може би най-популярният плаж е Сан Себастиян. От май до октомври е пълно с туристи, но тъй като плажната ивица е широка винаги има достатъчно място. В южните части на града при Кан Каминс и Гавамар в близост до плажа има доста буйна иглолистна растителност, но в по голямата си част по крайбрежието на Барселона можете да разчитате основно на сянката на финиковите палми, тъй като именно крайбрежието е най-високия небостъргач барселонанай-урбанизирано и с най-голяма концентрация на хора. Тази част от града е предназначена за развлечения и социални контакти, като предлага неограничен избор от кафенета и ресторанти.

морския бряг барселона магнетиченЖивотът в Барселона е тясно свързан с морето. На крайбрежието, непосредствено до яхтеното пристанище излиза една от най-големите, шикозни и популярни улици в града – световно известната Ла Рамбла. На тази улица има огромно разнообразие от барове, ресторанти и хотели. Тук по засенчената от големи дървета пешеходна зона се разхождат всички, които идват тук за да видят и бъдат видяни. Ще срещнете невероятно разнообразие от хора, дошли тук от всички краища на света.

На малко повече от два километра от Ла Рамбла се намира Стадио Олимпико, който макар и строен на ново и обновяван все пак е разположен на същото място, на което е бил издигнат първоначално през 1927-ма година.

А най-добрият начи за един турист да си вземе довиждане с незабравим град като Барселона е да се качи на връх Тибидабо, висок 512 метра извисяващ се в северозападната част на града. Това е най-високата точка на ниската планината Сиера де Корсерола, а панорамата която се разкрива от тук направо спира дъха. Препоръчително е да се качите тук при изгрев за да видите изгряващото горещо испанско слънце или пък надвечер, за да се насладите в полумрака на светващите една след друга светлини на големия град. Това е чудесен начин да запечатате за постоянно Барселона в съзнанието си.залез в барселона каталуния испания

източник: http://www.touristmaker.com/gradove/barselona.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter