.:Харесва ли Ви?:.

Родос - островът на колоса. Снимки на Родос

средиземноморски начин на живот родос гърцияРодос е гръцки остров, който се намира в източната част на Средиземно море. Разположен е на по-малко от 18 километра от югозападното крайбрежие на Турция.

Родос е най-големия туристически център в гърцияТова е един от най-южните острови на Гърция и принадлежи към група острови, носещи името Додеканези. Те се намират в най-югоизточната част на страната. Най-голям град и столица на Родос е едноименния град, разположен в най-северните му части. Населението на островът е около 120 000 души, от които 50% живеят в столицата Родос. Останалите 50% от населението на острова живеят най-вече по крайбрежието, защото релефът в централните части е предимно планински а и при един толкова топъл панорамна гледка към родос гърцияи слънчев климат като местния близостта на морето е привличала хората още от древни времена. Наричат Родос перлата на Гърция. Страната е много горда с красотата на това райско кътче, което отстои на около 500 километра от африканския континент. Великолепни плажове,Финикова палма родос, гърция кристално чиста вода, прекрасен средиземноморски климат и изобилие от слънчеви дни през цялата година привличат милиони туристи. Ако посетите Родос ще имате възможността да се насладите на типични средиземноморски пейзажи, уникална гръцка култура, традиционна храна и прекрасно вино. Не са малко и онези, които мечтаят да си купят на това благословено парче земя сред водите на Средиземно море мечтания дом с басейн, градина и изглед към морето. Това обаче не би могъл да направи всеки, дори и да разполага с необходимите финанси, защото Родос е остров разположен в периферията на страната и на Европа и тук имат право да купуват имоти само граждани на Гърция или на страна членка на Европейския съюз. През летните месеци земята е жълта Панорамна гледка към средиземноморското крайбрежиепостоянно, тъй като палещото слънце изсушава растителността. Дървесните видове са представени главно от различни палми, цитруси, маслини и вечнозелени дървета и храсти. В централната планинска част на острова растителността е иглолистна, тъй като заради по-голямата надморска височина тук през зимата Крепостната стена на Родосстава доста по-студено. Връх Атавирос е най-висок на острова. Той се издига на 1215 метра надморска височина. Тук често пада сняг. Най-голямата забележителност на Родос всъщност вече не съществува. Това е статуята известна като „Родоския колос”. Нейното точно местоположение не е съвсем известно, но със сигурност се знае, че статуята е била изработена от бронз, изобразявала е богът – слънце и е най-високата статуя в древността. Предполага се, че нейната височина достигала 40 метра. Разрушена е при земетресение, а нейните отломки постепено са иззети заради материала от който са изградени. Но дори и сега, когато тази статуя съществува само в легендите и в рисунки останали от древността, тя продължава да привлича тълпи от чужденци желаещи да научат повече за този монумент. Предполага се, че статуята е изградена през 3-ти или 4-ти век пр.н.е.

Тъй като Родос е остров, посетителите пристигат тук по море или въздух. През активния туристически сезон има множество чартърни полети заради огромния брой туристи. Летището, през което пристигат посетителите се нарича Диагорас и се намира в северната част на острова, на 13 километра от центъра на град Родос.

Родос - гледка към Средиземно мореКлимат. Климатът на остров Родос е субтропичен средиземноморски. Това е сред най-топлите и слънчеви места на Водата в Средиземно море е чиста и прозрачнаконтинента Европа. Средната дневна температура през януари, който е най-студения месец в годината е 15°C, което е една прекрасна температура за занимания на открито, колоездене, дълги излети и разходки сред природата. Още повече, че растителността на Родос е вечно зелена и дори през зимата е малко по-свежа. Минималните зимни температури рядко падат под 10°C. Летата са много дълги и горещи. Максимумът на температурите се достига през август, когато дневните температури са постоянно над 30°C. Като цяло валежите са оскъдни през годината, но това не се отнася за зимните месеци. През декември, януари и февруари валежите са над 100 милиметра, като през януари достигат до 150 милиметра. През месеците юли и август обикновено не пада нито капка дъжд. От началото на април до края на октомври хубавото време за плаж е гарантирано, а прекрасни дни за къпане и слънчеви бани има и през ноември, макар и вече да не е чак толкова горещо. Към края на ноември времето започва да захлажда и валежите се увеличават. Разбира се дневна температура от 20°C в края на месец ноември не може да разочарова почти никой, особено при условие, че в Европа по това време на много места вече дори вали сняг.

източник: http://www.touristmaker.com/ostrovi/rodos.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter