.:Харесва ли Ви?:.

Топ 20 на най-големите градове в света. Снимки

много хораТова е класация на двайсетте най-големи по брой на населението града в света. Градовете са от 5 континента (Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Африка) и се намират на територията на 14 държави.

токио градът на бъдещето1.Токио. Със своето население от около 30 000 000 души, японската столица Токио е най-големият град на планетата в наши дни. Той е изключително чист, подреден и красив. Престъпноста е на много по-ниски нива от много градове по света, които са далеч по-малки. Смята се, че през 21-ви век жителите на Токио са вероятно най-модерните и елегантни хора на планетата. Той е един от трите най-важни финансови центъра заедно с Лондон и Ню Йорк.

ню йорк най-големия град в северна америка2.Ню Йорк. Вторият по големина град в света е Ню Йорк. Населението на „Голямата ябълка” е около 21 200 000 души. Наричат го световната столица на финансите. Символизира американската мечта. Едва ли има друг град, който да е служил за декор на толкова много филми, музикални клипове и реклами. Ню Йорк е града, който никога не спи. По улиците има тълпи от народ дори и в малките часове на ноща. По улиците ще чуете да се говори на стотици езици, макар, че официалният е английски.

мексико сити четвърти по големина град в света3.Мексико Сити. До не отдавна това беше най-големият град в света. В резултат от пренаселеност и понижено качество на атмосверния въздух, Мексико Сити чувствително забави своя темп на растеж за сметка на други бурноразвиващи се мексикански градове. Днес мексиканската столица е дом на около 21 000 000 души. Предлага огромни бизнесвъзможности и приятни температури през цялата година.

сао пауло най-големия мегалополис южна америка4.Сао Паоло. Това е най-големият град на континента Южна Америка. Има население от 17 900 000 души. Освен, че е най-населен, градът е и най-важният финансов център на континента. Разположен е на плато в югоизточната част на страната. От легендарните задръствания на Сао Паоло могат да се главозамаят всички, които имат нещастието да попаднат в тях. Поради тази причина сред по-заможните слоеве на обществото е много популярно придвижването с хеликоптер от една до друга точка на града. Много от сградите са проектирани така, че да подсигурят възможност за кацане на покрива си на всички, пристигащи по въздух.

лос анджелис най-голям по територия5.Лос Анджелис. Със своите 16 400 000 души население, градът на ангелите е втори по големина в САЩ и пети в света. Съставен е от около 90 отделни града, които играят ролята на квартали. Много от тях, като Сан Бернардино, Холивуд, Санта Ана, Бевърли Хилс, Малибу са всъщност градове. Освен с огромното си население и филмовата си индустрия, Ел Ей е известен и с това, че е най-големият по територия град на планетата. Този колосален мегаполис се простира на повече от 200 километра по крайбрежието на Южна Калифорния.

шанхай най-големия икономически център китай6.Шанхай. Днес това е не само шестият по големина град в света, но и най-бързо развиващият се финансов център на Китай. Има население от 14 350 000 души и през последните години изпревари по значимост дори азиатския дракон Хонк Конг! От градската архитектура може да ви настръхне косата. Много от сградите се борят успешно с гравитацията и се издигат до недостигани до сега височини. Един от най-големите проблеми на иначе красивият град е замърсяването. Въздухът е наситен с вредни газове от милионите автомобили, които всеки ден се движат по пътните артерии на този мегаполис.

мумбай най-големия град индия7.Мумбай. С население от около 14 300 000 души Мумбай е най-големият град в Индия. Намира се на западното крайбрежие на Индийския океан. Градът поразява със величествената си архитектура. Днес Мумбай е смятан за най-гъсто населеният град в света. Този модерен мегаполис се е превърнал във финансовото сърце на Индия. Тук има седалища на повечето международни компании. Този бързоразвиващ се пазар предлага не само висококвалифицирана работна ръка за всички сектори на икономиката, но и голямо търсене. По тези причини Мумбай е един от най-търсените за инвестиции градове в света.

сеул южна корея висока популация8. Сеул. Дом на 14 250 000 души, столицата на Южна Koрея е един от най-бурноразвиващите се градове в Азия. Освен многомилионни инвестиции, той привлича и много хора, които търсят възможности за добре платена работа и реализация от цялата страна и от света. Като добавим и традицията на местните жители да имат по-голям брой деца от средния за високоразвитите страни, плюс високото качество и голямата продължителност на живота, не е чудно, че този град е сред челните места по брой на населението.

осака втория по големия в япония9.Осака. Освен, че е втори по значимост финансов център в Япония, Осака е и втори по големина град в страната. Има население от около 14 200 000 души. Притежава перфектна инфраструктура. Има небостъргачи, но се избягва строителството на прекалено високи сгради, защото цялата страна попада в една от най-активните земетръсни зони на планетата. Всеки, който има щастието да се озове в Осака ще остане възхитен от реда, който цари на всякъде. Улиците изглеждат дори прекалено чисти. А какво да кажем за движението? Дори и там се проявява усещнаето на японците за дисциплина. За един толкова голям град задръстванията са си направо неприлично рядко явление.

небостъргачи лондон европейски съюз10.Лондон. Британската столица Лондон, вече е най-големият финансов център на планетата, като отне палмата на първенството от Ню Йорк. Днес този многолик град е дом на около 14 000 000 души. Ако все още е втори по етническо разнообразие след Ню Йорк, само въпрос на време е да наклони везните в своя полза. През последните години Лондон се оказа може би най-желаното място за живеене, учене, работа и бизнес на стария континент. С огромните възможности, които предлага, привича емигранти не само от Европа, но и от всички краища на света.

деца нигерия11.Лагос. Столицата на Нигерия – Лагос – има население от 13 500 000 души. В търговската част на града и в малкото скъпи квартали, пътищата са хубави а сградите впечатляващи, построени по европейски и американски образец, но в останалата си част Лагос е зает предимно от бедни квартали с непочистени, кални улици по които много често могат да се видят кучета и домашни селскостопански животни. Стандартът на живот е нисък, а повечето хора живеят в много лоши условия. Нигерийската столица е със световно значение по отношение на добива на петрол.

калкута индия пазар плодове12.Калкута. С население от около 12 900 000 души, Калкута е столица на щата Западен Бенгал и втори по големина град в Индия. Населението на града се увеличава със смайваща бързина. Прогнозите са, че през следващото десетилетие ще се изкачи още по-високо в настоящата класация. Разположеният по течението на река Ганг град, смайва с контраста между изискани и обсипани със злато дворци и бедни малки сиромашки къщички построени от подръчни средства. Населението често е в непосредствен контакт с мръсните и заразни води на реката.

буенос айрес красив град европейска атмосфера13.Буенос Айрес. Със своите 12 500 000 обитатели, Буенос Айрес беше най-населеният град в Южна Америка, но през 90-те години големите мегаполиси на по-бързо развиващата се Бразилия го изпревариха значително. Наричат го латиноамериканския Париж заради изисканата му архитектура и класата, която излъчва. В централната част на Буенос Айрес ще откриете някои от най-лъскавите и скъпи магазини на континента. В превод Буенос Айрес означава хубав въздух, но това име му е дадено далеч преди да настъпят времената, в които милиони коли се движат по улиците му всеки ден.

париж прекрасен град небостъргачи кула широки зелени булеварди14.Париж. Със своето население от 12 100 000 души, столицата на Франция е вторият по големина град в Европа. Мегаполисът е дом на хора от цял свят, които са дошли тук за да намерят по-добри условия за живот. Това силно допринася за неговия колорит. Жителите на френската столица претендират да са най-елегантните и добре облечени, макар, че през последните години градове като Токио, Лондон, Ню Йорк, Милано и Москва да са не по-назад в класацията.

рио де жанейро копакабана бийч15.Рио де Жанейро. Това е вторият по големина град в Бразилия и 15-ти по големина в света. Има население от около 12 000 000 души. Смята се за един от най-красивите градове на планетата. Притежава невероятни природни дадености. Освен с живописното си местоположение на залива Гуанабара, Рио де Жанейро е известен и със своите социални контрасти. Докато една част от населението тъне в разкош, друга част живее под прага на бедноста в пълна мизерия. Само на един километър от зашеметяващата красота на Ипанема и на пет километра от легендарната Копакабана се намира най-голямата фавела Росина, която е световно известна със своята бедност и ужасни условия за живот.

красив площад карачи пакистан16.Карачи. Най-големият град на Пакистан е Карачи, чието населние днес достига до 11 900 000 души. Намира се не далеч от северната тропична окръжност, на брега на Индийския океан, северозападно от устието на река Инд. Освен най-големият град в страната, Карачи е и център на бързоразвиващата се пакистанска икономика. Той е регионален образователен и културен център. През последните години е много атрактивен за чуждестранни инвестиции. Международните компании откриха огромния потенциал на Карачи и той не беше пощаден от модернизацията на 21-ви век. Днес в центъра на Карачи се издигат внушителни небостъргачи с модернистична архитектура.

хаос делхи огромна популация от хора17.Делхи. С население от 11 700 000 души, индийската столица Делхи е сред най-големите градове в света. Това е един много красив и богат град, където туристите които го посещават могат да се насладят на индийската култура в комбинация с модерна западна архитектура. Разполага с множество изящно оформени паркове и градини, площади и приятни за разходка сенчести улици с много зеленина. На около 170 километра от индийската столица се намира една от най-големите забележителности на планетата – храмът Тадж Махал, който по цял свят се е превърнал в символ на любовта.

красива църква манила филипините18.Манила. Манила е град с население от 11 500 000 души. Градът е много красив и притежава изключителна екзотика, дължаща се на пищната му растителност. Той е най-големият град в югоизточна Азия. Едно от най-впечатляващите неща в Манила е внушителният силует с много модерни и високи небостъргачи. Всъщност по отноишение на архитектурата Манила може дори да „засрами” градове като Лондон, Франкфурт, Лос Анджелис и много други, които се гордеят със своите небостъргачи. Иначе, въпреки екзотичното си местоположение, Манила не се слави с хубави плажове. Тъкмо напротив. Крайбрежието на града е изцяло комерсиализирано и индустриализирано. Построени са големи пристанища.

босфора истанбул европа среща азия19.Истанбул. Разположен край бреговете на Босфора, на границата между Европа и Азия, Истанбул е най-големият град в Турция. Тук живеят над 11 000 000 души. От край време в града процъфтява търговия. Някога дори това място се е смятало за център на света. Днес този имидж се оправдава напълно и Истанбул е най-големият търговски център на югозападна Азия. Приема се за пресечна точка на две коренно различни култури – европейската и азиатската. Най-голямата забележителност на този мегаполис са мостовете, които свързват Европа с Азия.

пекин китай панорама20.Пекин. Китайската столица Пекин е последният двайсти град в класацията на 20-те най-населени града в света. Дом на 10 900 000 души, това е място в което могат да се видят много неща. Една от най-големите забележителности на Пекин е забраненият град. Комплексът е с дължина 1 километър и ширина 500 метра. Това е импператорският дворец ползван като такъв от династията Мин до династията Цин. Днес е музей, кото често се ползва за правителствени церемонии. Друга изключителна забележителност на Пекин е намиращата се в близост Велика китайска стена. Тя е единственото творение на човека, виждащо се от космоса.

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter