.:Харесва ли Ви?:.

Лос Анджелис - столицата на филмовата индустрия

малибу калифорния американската мечтаЛос Анджелис е огромен мегаполис, който се намира в южните части на щата Калифорния. Разположен е в най-западните части на САЩ на брега на Тихия океан. Лос Анджелис е голям туристически център.

Причините за това са многобройни. Разполага с великолепни плажове, много от които са идеални за каране на сърф. Освен товалос анджелис калифорния се намира на една ръка разстояние от националния парк Йосемит, известен с приказните си пейзажи, живописен релеф, борови гори, водопади и удивителен животински свят. Градът е популярен с филмовата си индустрия. Тук се намират прословутите Бевърли Хилс, Малибу и разбира се Холивуд. В близост до космополитния град ще откриете Долината на смъртта, която е едно от най-негостоприемните кътчета на континента. Тук през 1913 година е измерена втората най-висока температура на планетата от 56,7 градуса целзии.

холивуд лос анджелис калифорнияНаселението на Лос Анджелис е 16 400 000 души, което го подрежда сред най-големите градове в света.Той е втори по брой на населението в САЩ след Ню Йорк, изпреварвайки с бързи темпове световни центрове като Чикаго. По-голямата част от населението е испаноговорящо и се състои основно от емигранти от Мексико, които са привлечени от добре платената работа и разбира се от близостта, тъй като Мексико се намира на около два часа път с кола. Има и стотици други националности от всички краища на света. Атрактивността на ЛА до голяма степен се дължи на широката му популярност, която получава от киното и телевизията. Тази популярност, разбира се, би била немислима ако няма солидна база на която да се опре.

Към момента ЛА е един от най-бурно развиващите се градове в Америка. Изключително атрактивен е за инвеститорите и за улицата на знаменитостите ел ей калифорнияхората търсещи реализация. Олицетворява американската мечта, тъй като тук може да е трудно да пробиеш в бизнеса, но сториш ли го възможностите, които се разкриват пред теб са наистина безгранични. Това е град на големи контрасти. Могат да се видят изключително много лъскави и богати квартали, някои от които сред най-популярните в света. Има обаче и много места, на които не е препоръчително да се ходи, тъй като върлуват опасни банди и има много висока престъпност. Централната част на града е с бизнес и административни функции. Тук се издигат модерни и много високи небостъргачи, въпреки, че градът се намира в район с висока сеизмична активност. Небостъргачите са устроени така, че да устояват на трусове, които биха били фатални за сградите в други части на света. В близост до ЛА се намира разломът Сан Андрес, който представлява една огромна пукнатина, формирана при движението на плочите в земната кора.

лос анджелис е впечатляващАко сте решили да пътувате из Америка и искате да разгледате Лос Анджелис, знайте, че това не може да се направи без превозно средство. Разстоянията са наистина огромни, а улиците са направени не за пешеходци ами за коли. Най-добре е да се наеме автомобил. Все пак това е градът с най-голяма територия на планетата. Възможно е да пътувате двеста километра без дори да напуснете пределите на тази световна метрополия. Причните за това са много. Една от тях е, че всъщност Лос Анджелис не е един град. В действителност това е административно обединение на приблизително 90 града, като така се формира прословутия ЛА. Друга причина е, че тук хората живеят предимно в къщи, и то със сравнително много големи дворове (особено богатите)и това нарушава градската компактност. На сравнително голяма територия има ниска концентрация на население.родео бевърли хилс ел ей

Климат. Климатът на Лос Анджелис е субтропичен средиземноморски. Това е едно от малкото места на планетата освен крайбрежието на Средиземно море, където се се среща този тип климат. Разположен на 34° северна геогравска ширина ЛА се намира точно в сърцето на субтропика. Летата са много дълги и горещи. От март до ноември температурите могат да станат доста високи, а времето е подходящо за плаж. Понякога надхвърлят 40°C и това в комбинация със сушата е причина за множеството горски пожари около града всяка година. Най-горещите месеци са август и септември. Тогава около морския бряг е приятно, но в по-вътрешните части на града, където влиянието на океана е по-слабо е направо нетърпима жега. От декември до края на февруари е по-хладно, но не студено. Обикновено най-студено е през януари. Тогава дневната температура се движи около 18 – 20°C. йосемит национален парк калифорнияНощите са хладни целогодишно, защото около Лос Анджелис минават студени океански течения, които поддържат сравнително ниска влажност на въздуха. От тук идва и голямата температурна амплитуда през цялата година. Това е типично пустинна черта на местния климат. Условията поразително много напомнят на тези в Мароко, Андалусия (Испания), Кипър, Израел и други страни в Южна Европа, Северна Африка и Мала Азия.

Когато се говори за градските проблеми на Лос Анджелис, често се споменава липсата на зеленина. Растителността в града на ангелите е представена главно от различни видове палми – Финикова палма, Кралска палма, Трахикарпус и други. Това разбира се не е лошо – напротив, палмовите дървета внасят екзотика и ваканционно усещане. Проблемът е там, че палмовите дървета Родео Бевърли Хилс Лос Анджелис Калифорнияпредставляват основна част от растителността и практически другите видове се срещат доста ограничено, а това вече е проблем, защото един толкова голям град се нуждае от повече растителност за да неутрализира поне в известна степен вредното влияние на различните превозни средства и производствени дейности. Лос Анджелис е един от най-лишените от растителност градове в Съединените Щати. Това разбира се не означава, че няма красиви паркове и градини. Лошото по-скоро е това, че зеленината не е на всякъде, а само на отделни места. В административната част на града например тя почти напълно отсъства.

една от най скъпите улици на планетатаЗабележителности. Основните забележителности на града са кварталите Холивуд, Бевърли хилс и Малибу, Кодак тиътър (където всяка година се раздават престижните награди „Оскар”), булеварда на звездите (където най-големите знаменитости от шоубизнеса притежават собствена звезда, на която има отпечатък на ръка и съответното име), известните плажове на Малибу, Венис, Санта Моника, Зума, надписа „Холивуд” в северната част на града, Сънсет булевард, Родео Драй (една от най-скъпите търговски улици на планетата, подобно на Шанс Елизе в Париж и Пето авеню в Ню Йорк) и много други. Важни туристически забележителности, които не се намират в самия град, но са в близост са Националния Парк „Йосемит”, Долината на смърита, разлома „Сан Андрес”, както и остров „Санта Каталина”, които се намират не далеч от града в посока югозапад сред водите на Тихия океан.

източник: http://www.touristmaker.com/gradove/los-andjelis.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter