.:Харесва ли Ви?:.

САЩ - Страната на неограничените възможности

Природна Забележителност Долина САЩСъединените Американски Щати са третата по големина страна в света. На север граничат с Канада, а на юг с Мексико. Заемат площ от 9 826 630 кв.км. Имат население от около 307 000 000 души. Страната е съставена от 50 щата и един федерален окръг Колумбия.

Аляска САЩ Чувство за северно лятоСтолицата на страната е Вашингтон. Освен Канада и Мексико, САЩ граничат и на Атлантическия океан (източния бряг) и Тихия океан (западния бряг). САЩ са гигантска страна с огромни природни ресурси. Официалния език е английски, а официалната валута щатски долар. Съединените Щати са най-космополитната и интернационална страна на планетата. Имат най-силната армия в света. Заедно със страните от Европейския Съюз, са една от най-богатите страни в света. Наистина тази държава притежава неограничени възможности. Тя е световен лидер в областта на науката и новите технологии.

Национален Парк Йелоустоун САЩСъединените Щати са разположени изцяло в северното и изцяло в западното полукълбо. Формите на релефа се САЩ Флорида Евърглейдс парк алигаторредуват от изток на запад. Западната половина на страната има предимно планински релеф, тъй като е заета от Скалистите планини. Източната част е предимно равнинна, с изключение на Апалачите, които следват атлантическия бряг в посока североизток – югозапад. Апалачите са покрити с гъсти широколистни гори. Те са старонагънати планини. За тях не е характерна висока сеизмичност.

Между Апалачите и скалистите планини (известни още като Кордилери) се простират Големите равнини. Благодарение на равнинния си релеф и на плодородните си почви, Големите равнини са житницата на САЩ. Това важи с особена сила за по-южните щати като Тексас, където почвите и релефа се съчетават с топъл субтропичен климат. Централните части на САЩ са известни като климатичен коридор. В резултат от равнинният релеф въздушните маси лесно Колорадо планините дива природа борови дърветасменят посоката си, а времето може рязко да се промени заради откритоста на региона на север и на юг. Тук често се развихрят опустошителни бури известни като торнадо. Естествената растителност в големите равнини е тревиста.

Остин Тексас САЩ градски пейзажЗападната половина от страната е заета от младонагънатата планинска верига, известна като Скалистите планини. Много от върховете са целогодишно покрити със сняг. Сеизмичната активност в тази част на страната е висока. Често стават силни а понякога и опустошителни земетресения. Това е най-бързо развиващата се част от САЩ. Голяма част от планините е покрита с борови гори. В южната част има доста пустинни и полупустинни райони, защото влажния тихоокеански въздух не може да преодолее високопланинската бариера. В тази част на САЩ се намира Долината на смъртта, която е едно от най-сухите места на планетата. Към тази част на САЩ се разглеждат и щатите Аляска и Хавай, които нямат връзка с останалите щати. Аляска е отделена чрез Канада, а Хавай чрез Охайо САЩ есенни дърветаТихия океан.

Климат на САЩ. Съединените Американски Щати попадат в рекордните пет климатични пояса. Няма друга страна в света, която да се разпростира в толкова климатични зони. От север на юг бихме могли да проследим полярен, Кий Уест Флорида САЩ кокосова палмасубполярен, умерен, субтропичен и тропичен климатичен пояс. По отношение на климата и природната среда бихме могле да поделим САЩ на следните части:

- Североизточен район. Обхваща северното атлантическо крайбрежие, района на Големите езера, северната част на Апалачите и други. Често го наричат Нова Англия. Тук са някои от най-гъсто заселените части на САЩ. Той е най-старият заселен от европейците район на страната. Една от основните причини е тази, че климатичните и природни условия в североизточните щати поразително наподобяват тези в Европа и преселнмиците не са имали проблем да се адаптират. Тук има умерено-континентален климат и четири ясно изразени сезона – пролет, лято, есен и зима. Най-големият град в САЩ е разположен именно тук. Ню Йорк има пролет и есен с умерени температури, Маями Флорида най-големия курорт на светанай-често вариращи между 10 и 20 градуса в зависимост от конкретните условия. Зимата е много студена. През януари температурите варират между (-5) °C през ноща и 3°C през деня. Лятото от своя страна е доста горещо. Най-високи са температурите през началото на юли – варират между 19°C през ноща и 28°C през деня. Валежите са равномерни. Разбира се не всички места в североизточния район имат съвсем същите условия, но все пак са доста подобни. Тази част на САЩ е покрита с Минесота САЩ есенни дърветашироколистни, листопадни гори.

- Югоизточният район има влажен субтропичен климат. Обхваща всички югоизточни части на САЩ без Флорида. Щатите в района имат много горещ и влажен климат през по-голямата част от годината. Само зимата е прохладна, но не много студена. В Атланта, Джорджия януарската дневна температура е 10°C, а юлската 32°C. Валежите са обилни през цялата година, но лек превес имат зимните над летните. Пролетта и есента са с летни стойности около и над 20°C. Условията в тези геогравски ширини на Америка са отлични за отглеждане на памук. В тази част на страната преобладават широколистни листопадни гори, съставени от влаголюбиви видове.

- Флорида е третият регион от САЩ, който има много малка територия в сравнение с останалите региони, но за сметка на това има много различни и специфични условия и за това е правилно да се разгледа отделно. Полуостров Флорида има горещ тропичен климат. Валежите са обилни през цялата година, но летните все пак преобладават. Растителността е представена от вечно зелени, широколистни, влаголюбиви видове. Заради специфичния релеф и обилните валежи по-голямата част от Флорида е покрита с блата. Крайбрежията са много Филаделфия Съединени Американски Щатиатрактивни за туристите през цялата година. Някои плажове са покрити с бял пясък и с красиви кокосови палми. Тук ще откриете и единственият коралов риф на континенталните САЩ. Става въпрос за верига от малки острови, наречени Флорида Кий, които са разпростряни на югозапад от полуострова. Те са рай за туристите. Дневните Орегон САЩ планинско езеротемпературите в Маями (най-гиолемият град на Флорида) варират от 23°C през януари до 31°C през август. От април до ноември е така нареченият сезон на ураганите. Флорида е едно от най-застрашените от урагани места по света.

- Районът на централните щати се простира от канадската граница на север до мексиканския залив на юг. Обхваща територията на големите равнини. Пейзажът в тази част на страната е сравнително еднообразен. Релефът е равнинен, а естествената растителност е тревиста. Това са едни от най-обширните по територия обработваеми земи в света. Пейзажът наподобява на този в Аржентина и Украйна. И докато пейзажите са сходни, то кимата е доста различен. Например в щата Северна Дакота той е умерено континентален, с горещо лято и студена зима. Например температурите през януари варират между (-10) °C през деня и (-20) °C през ноща. През пролетта температурите скачат от 0 до 20°C, а през лятото е горещо с дневни температури около 29 – 30°C. В южната част от региона всичко е различно. Там климатът е субтропичен. В Далас, щата Тексас климатът е горещ със зимни температури между 10 и 15°C. Пролетта и есента са много топли, понякога дори горещи, а през летните месеци рядко има дни с температури по-ниски от 30°C. Районът на централните щати „алеята на торнадото” заради честите стихии в тази част на САЩ.

- Петият регион на страната е северозападният. Обхваща северната половина на Скалистите планини и Сиатъл САЩ нощен хоризонттихоокеанското крайбрежие. Климатът е умерен океански по брега и планински в планините, където обикновено падат обилни снеговалежи, а в по-високите части дори има целогодишна снежна покривка. На океанският бряг е друго. Лятото е прохладно с дневни температури в Сиатъл от 23°C през юли и август. Сан Диего Калифорния Търговска частПод влияние на Тихия океан климатът е доста мек през зимните месеци. Преез януари дневните температури са около 8°C. Няма да е грешно да кажем, че в Сиатъл времето целогодишно напомня за пролет – не само заради топлите зими и хладни лета, но и заради обилните валежи през цялата година. Условията са подобни на тези, които имаме в южната част на Британските острови. Растителността в тази част на САЩ е много богата. Боровите гори взимат превес, особено в планинските райони.

- Югозападният регион е един от най-атрактивните в страната. Заема южната част на Скалистите планини и южното тихоокеанско крайбрежие. Има топъл субтропичен климат, по крайбрежието напомня на средиземноморския бряг. Летата са дълги и горещи, а зимите меки и влажни. Във вътрешността климатът е много сух. Формират се пустини. Такъв е примерът с Долината на смъртта в Калифорния. Тук са измерени едни от най-високите в света температури. В Сан Диего дневните температури през януари са 19°C, а през август и септември около 25°C. Близостта на океана разхлажда климата и го прави по-приятен. Не случайно това е една от най-населените части на САЩ. От април до ноември трае сухия сезон. Валежите са изключително оскъдни. Растителността е представена от вечнозелени видове, например цитруси, палми, кактуси, маслини, както и различни видове храсти, които са отлично адаптирани към сухия и топъл климат.

- Хавайските острови са седмият регион на САЩ. Имат влажен тропичен климат и целогодишно високи температури. Покрити са с гъсти тропични гори. Валежите саобилни през цялата година. Прекрасните плажове, чистата околна среда и живописните пейзажи са магнит за туристи. Над 7 милиона посетители идват на Хаваите всяка година.

- Аляска е осмият регион на САЩ. Тя е най-големият щат. Заради суровите климатични условия е сравнително рядко населена. Само най-южните крайбрежни области имат умерен климат. Там е концентрирана по-голямата част от населението. В умерените и субполярни области на Аляска има гъсти борови гори. Най-северните части от страната попадат в полярния климатичен пояс. Температурите са отрицателни почти през цялата година.

САЩ са страна богата на води. Водното богатство обаче не е равномерно разпределено по територията на страната. Аляска например има множество реки и езера, а щати като Аризона са доста сухи. На територията на САЩ се намира най-голямото сладководно езеро в света – Горно езеро. То е погранично. Намира се на Американо – Канадската граница. Други големи езера са Хюрън, Мичигън, Ери и Онтарио. В тази страна се намира и една от най-големите реки в света – Мисисипи. След като пресича цялата държава от север на юг, реката излива калните си и наситени с наноси води в Мексиканския залив. В Скалистите планини има много ледникови езера с кристално чисти води. Най-високият връх в САЩ е Маккинли в Аляска. Той се извисява на 6193м. САЩ притежават 388 национални парка и друг тип защитени територии, което е впечатляваща цифра за една страна, пък било то САЩ. Животинският свят е много богат. Представен е от пума, черна мечка, мечка гризли, сърни, елени, белоглав орел, кондор, алигатор, многобройни видове влечуги, земноводни и много, много други.

Населението на САЩ третото по брой в света след Китай и Индия. Десетки градове имат население от над 1 милион души. По-големите от тях са Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Далас, Филаделфия, Сан Диего, Сан Франциско, Сан Антонио, Хюстън, Маями, Бостън, Феникс, Сиатъл и други. Населението е изключително космополитно. По улиците на американските градове можете да чуете всички езици, които се говорят на планетата.

САЩ имат много значими природни ресурси. След като на времето милиони европейци са дошли тук подтикнати от златната треска, днес страната е отново на челни места по добив на природни ресурси, но този път на петрол. Но можеби най-голямото богатство на САЩ е това, че не само разполага с голяма територия, но и тази територия е на много благоприятна географска ширина.

САЩ имат най-мощната и всестранно развита икономика на планетата. Подтквана от изключително адекватното и целесъобразно образование, което внедрява най-новите постижения на науката и техниката, американската икономика се развива бурно във всички сектори като се започне от селското стопанство и се стигне до високо технологичните отрасли. Една от причините за бързото икономическо развитие е, че САЩ се стремят да привличат млади и образобани хора от всички краища на света чрез атрактивно заплащане и добри перспективи за развитие.

източник: http://www.touristmaker.com/darjavi/sasht.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter