.:Харесва ли Ви?:.

Зимата в Европа

winter in st. petersburgЕвропейската зима е разнообразна. Много е различна в зависимост от географското положение. Има една закономерност – в посока североизток зимата става все по-студена и суха. Най-студеното място в Европа се намира в най-североизточната част от континента, на територията на Русия.

finland winter day

Това е автономният регион Коми. Равнинният релеф позволява на арктическите въздушни маси да нахлуват свободно в тези земи. Отдалечеността от Атлантика прави местния климат сух и заради този факт условията стават дори още по-труднопоносими. Приблизително шест месеци в годината температурите са (-20) °C, не рядко падат и до (-50) °C. Това определено не е най-студеното място на света, но най-студеното в Европа – със сигурност. От ноември до април времето е много сурово.

copenhagen winterЗимата в Скандинавия е по-кратка и по-мека, заради близостта на Атлантическия океан. Най-студената скандинавска страна е Финландия. Зимата продължава пет месеца – ноември, декември, януари, февруари и март. Дневните температури през тази част от годината варират между (-3) и 2 °C. Но снежните бури са нещо обичайно и не рядко температурите падат до (-20) °C, а понякога стават дори по-ниски. Нощните температури в хубавите зимни дни варират между (-5) и (-10) °C. Зимата в Швеция и особено в Норвегия е доста по-мека.

Като цяло обаче, на всякъде в района на Балтийско море и на Скандинавския полуостров зимите са студени, с обилни валежи най-вече от сняг. Температурите се понижават в посока от запад на изток, тъй като с отдалечаването от Атлантическия океан се засилва континенталния характер на климата. В Латвия, Литва и Естония също има много сурова зима. Например в Естония в продължение на пет месеца в годината tallinn estonia winterтермометъра показва под 5 градуса. През януари и февруари температурите са постоянно отрицателни и много рядко става около и над 0 °C. В Латвия температурите са почти същите като в Естония. Отново се наблюдава зимен период с постоянно отрицателни температури. В Литва условията са същите както в Латвия и Естония. Зимата е сурова, пролетта и есента студени, а лятото прохладно.

Пълната противоположност на Русия, Скандинавия и прибалтийските републики е средиземноморието. Кипър и Андалусия се радват на топло време през цялата година, в това число и през зимата. На Кипър няма истинска зима. През януари около обяд температурите са средно 17 °C. Андалусия е не по-различна. Понякога в най-суровата зима има толкова топли дни, че местните лягат на пясъка за да правят слънчеви бани по бански или по летни дрехи. Е, и на двете места понякога захлажда. Може да се случи дори така, че да превали лек сняг, но каквото и да става се знае едно – три месеца след края на лятото, то започва отново!

Ето средните дневни температури през месец януари за по-големите градове в Европа:

Амстердам (Нидерландия) 4 °C

Атина (Гърция) 13 °C

Барселона (Испания) 14 °C

Братислава (Словакия) 2 °C

Брюксел (Белгия) 5 °C

Будапеща (Унгария) 2 °C

Букурещ (Румъния) 1 °C

Варшава (Полша) 0 °C

Виена (Австрия) 3 °C

Вилнюс (Литва) (-4) °C

Дубровник (Хърватия) 12 °C

Дъблин (Ирландия) 8 °C

Женева (Швейцария) 4 °C

Копенхаген (Дания) 2 °C

Лимасол (Кипър) 17 °C

Лисабон (Португалия) 14 °C

Лондон (Великобритания) 7 °C

Люксембург 4 °C

Москва (Русия) (-6) °C

Мюнхен (Германия) 3 °C

Осло (Норвегия) (-2) °C

Париж (Франция) 7 °C

Прага (Чехия) 0 °C

Рейкявик (Исландия) 2 °C

Рига (Латвия) (-2) °C

Рим (Италия) 13 °C

София (България) 1 °C

Стокхолм (Швеция) (-1) °C

Талин (Естония) (-2) °C

Хелзинки (Финландия) (-3) °C

източник: http://www.touristmaker.com/drugi/zimata-v-evropa.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter