.:Харесва ли Ви?:.

Египет - древно наследство и червеноморска ривиера. Снимки на Египет

egypt giza

Египет е разположен в североизточната част на Африка. Заема територия от 1 001 450 кв.км. Има население от 78 887 007 души. На запад Египет граничи с Либия, на юг със Судан и на североизток с Израел. На север Египет има излаз на Средиземно море, а на изток – Червено море.

red sea coral reef

По-голямата част от територията на Египет е заета от пустинята Сахара. Единствено северния бряг и делтата на река Нил са покрити от плодородни равнини. По-голямата част от Египет има равнинен релеф и единствените планини са разположени на източния бряг. Най-високият връх в страната е Джебел Катерина, висок 2637м, разположен в южната част Синайския полуостров. Най-ниското място в страната е депресията Катара в северозападната част на страната. Товя място се намира на 133м под морското равнище.

aswan egyptКлиматът на Египет е тропичен, сух. Единствено северният бряг има субтропичен средиземноморски климат. Кайро (столицата на Египет) се радва на топъл, субтропичен климат с високи температури през цялата година. Най-студените месеци в годината са декември (19 °C) и януари (18°C). През другите месеци в годината е по-топло от 20 °C. Основната част от валежите падат от декември до март. Валежите през юни, юли, август и септември са изключително малко вероятни. Дневните летни температури са изключително високи, особено между май и септември. egypt sunsetСредните дневни температури през юни и юли са 34 °C, но лесно могат да достигнат 40 – 45 °C. Заради сухия климат, разликите между дневни и нощни температури са значителни – между 10 и 15 °C.

Александрия има субтропичен средиземноморски климат. Температурите са най-ниски от средата на декември до средата на февруари – около 19 °C. red sea rivieraЗаради близостта на средиземноморския басейн, летните температури са по-поносими – около 30 °C през юни, юли, август и септември. Плажовете са пълни с народ от март до декември.

Асуан е разположен в тропичния климатичен пояс на Египет, не далеч от северната тропична окръжност. Климата е много горещ. Валежите са изключително ниски. Най-студеният месец в годината е януари с дневни температури от 23 °C. Седем месеца в годината средните дневни температури са меду 35 и 40 °C. Някои дни могат да са екстремно горещи. Най-добрият сезон да се посети Асуан е зимата, тъй като тогава условията са най-поносими.

red sea eveningbeauty sunset egyptЗабележителностите на Египет са безбройни, но най-големите от тях са няколко:

- Египетските пирамиди. Строежът на световно известните пирамиди приключил през 2580г пр.хр. Перфектните им форми предизвикват интерес сред учените. Някои хора вярват, че пирамидите са дело на извънземни.Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида. Тя е висока 147 метра. Пирамидите са разположени на западния бряг на река Нил, в Мемфиския некропол. Хеопсовата пирамида и Сфинкса са едно от седемте чудеса на света (и единственото запазено до днес).

- Река Нил. Това е най-дългата река на планетата. Изворите и са далеч на юг, the temple of hatchepsout egyptсред екваториалните райони на Африка. Дължината и е приблизително 6650км. Реката пресича една от най-сухите пустини на планетата, но въпреки това достигга до бреговете на Средиземно море. Реката напоява долината през която тече преди вливането си в Средиземно море и я прави една от най-плодородните в цяла Африка. Нил пресича територията на най-големия африкански град Кайро.

sharm el sheikh- Град Асуан и язовирът Насер. Асуан е един от най-горещите и южни градове в Египет. Известен е с язовира Насер, чиято стена има дължина от 3,6 километра и височина от 111 метра. Насер бил открит на 15-ти януари 1971г. В този момент язовирът бил най-големия в света. Дълбочината му достига 300м. За египтяните Насер е извор на живот.

- Кайро – столицата на Египет. Това е 13-ти по големина град в света и най-голям метрополис в цяла Африка. Има население от около 15 000 000 души (градската агломерация). Икономиката му е развита. Улиците на Кайро са олицетворение на хаос. Всеки ден из този необятен град сноват около 5 000 000 автомобила. Най-свободният ден от седмицата е петък. Жителите на Кайро са най-отворените и разкрепостени ancient egyptian cultureхора в цял Египет.

- Червеноморската ривиера. На брегът на Червено море ще откриете някои от най-прекрасните плажове в цяла Африка. Шарм ел Шейх, разположен на южния край на полуостров Синай и Хургата, намираща се на източния бряг, притежават невероятни пясъчни плажове с кристално чисти и прозрачни морски води, които предлагат отлични възможности за гмуркане сред великолепните коралови рифове. Тук няма да откриете гъста зеленина и гори, но ще намерите много слънце и то през зимните месеци. Тук се намират най-близките до Европа коралови рифове и това прави Шарм ел Шейх най-атрактивните дестинации за европейците през зимните месеци.

- the egyptian civilization is one of the oldest in the worldСахара. Най-голямата пустиня е също огромна атракция за посетители, идващи от цял свят. Сухите и жълти пясъчни пейзажи, далеч не са само мит ами реалност. Пустинята е безкрайна. Туристите са винаги много развълнувани, когато имат шанса да направят един тур, качени на гърбът на някоя камила, сред пясъчните „вълни“ на пустинята Сахара.


източник: www.touristmaker.com

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter