.:Харесва ли Ви?:.

Гавдос - най-южния гръцки остров

Гавдос близо до Крит ГърцияГавдос е най-южния остров на Гърция. Известен е като островът на нимфата Калипсо. В най-дългата си част е над 10км (от северозапад на югоизток).

Намира се на около 35 километра южно от югозападния бряг на остров Крит. На височина достига до около 360 метра. Островът е предимно скалист. Най-високата част е южната и югозападната. Липсва гъста растителност. На тукашния горещ и сух климат виреят само някои по-непретенциозни и топлолюбиви видове, главно иглолистни дървета и храсти. Гавдос е почти ненаселен. Тук живеят не повече от сто човека. Повечето хора, които ще видите тук са туристи, които пристигат главно през летния туристически сезон от остров Крит с ферибот. Извън активния туристически сезон жителите на островът разчитат главно на земеделие. Културите се отглеждат основно в по-северните части на Гавдос, тъй като там релефът е по-подходящ. Животновъдството е слабо развито. Гледат се само ограничен брой кози. Островът разполага с красиви плажове – някои пясъчни, а други – каменисти. Заради варовиците от които е изграден Гавдос плажовете имат светъл бежово – жълтеникав цвят. Същото се отнася и за пейзажите. Повсеместно преобладават светлите и меки нюанси.

Климат на Гавдос. Гавдос има много горещ субтропичен средиземноморски климат. Летата са много дълги, сухи и горещи. Осезаемо се чувства полъхът на северна Африка. Валежите са рядко явление и падат главно през кратката зима. Температурите могат да са екстремно високи и да достигнат до нетипичните за остров 40 и повече градуса. Иначе най-горещия месец в годината е Август. Средната температура достига до 32°C. Най-студен е февруари. Тогава средната дневна температура доближава 17°C. От края на април до началото на октомври има не повече от пет – десет дъждовни дни. Най-сух месец е юли.

Гавдос е подходящ за туризъм за хора които търсят уединение и желаят да прекарат известно време на саме с природата. Въздухът е чист, морето също, а пейзажът е най-често полупустинен. Мястото не е подходящо за хора, които търсят забавления и развлечения. Иделният начин да опознаеш Гавдос е да разпънеж палатка и да се наслаждаваш на спокойствието, като предварително си се запасил с достатъчно храна и вода.

източник: www.touristmaker.com

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter