.:Харесва ли Ви?:.

Велико Търново - старата столица на България. Снимки на Търново

traditional bulgarian architecture veliko tarnovoВелико Търново се намира в централните части на Северна България. Има население от около 72 000 души. Наричат го старата столица на България, тъй като това е бил третият град, изпълняващ тази функция. От 1187г. до 1393г. България, която тогава играела важна роля на европейската икономическа и политическа сцена, се управлявала оттук.

През града криволичи една от големите и пълноводни български реки – Янтра. Днес Търново е 15-ти по големина в страната, но безспорно е един от най-красивите, богати и посещавани в България. Голяма част от сградите са в традиционен български стил и това създава в града атмосфера, не особено различна от american flag in the old capital of bulgaria euтази в старите части на италианските градове. Има множество тесни и криволичещи улички, които пълзят по хълмовете на Търново. Голяма част от Старата столица е останала непроменена от средновековието насам. Много от старите сгради са превърнати в хотели, ресторанти и музеи, които целогодишно посрещат посетители, най-вече от развитите страни от Европейския съюз.stairs Old capital Bulgaria

Уличките са чисти, а посоката им е непредсказуема. Възможно е да тръгнете по някоя от тях, а тя внезапно да свърши пред нечий засенчен от асма двор. На други места пътят ненадейно се превръща в стълбище и обратното. Макар и тесни, уличките са добре озеленени и това ги прави много приятни за разходка през горещите летни месеци. Тук летните жеги се усещат по-слабо, защото близо построените къщи не позволяват на слънчевите лъчи да загреят силно уличките.

panoramic view of veliko tarnovoСтарата част на Търново със своите дворци, крепостни стени и църкви е разположена на три живописни хълма, между които протича река Янтра – Трапезица, Царевец и Света Гора. На около 3 – 4 километра от града е Стара планина, което прави природата изключителна. Има огромно разнообразие от растителни и животински видове. Търново е заобиколено от широколистни листопадни и иглолистни гори.

Старата столица е много важен образователен център. Местните средни и trade center in the old town of veliko tarnovoвисши училища се определят като едни от най-добрите в страната. Много млади българи идват тук, за да получат добро образование, което да им осигури възможности за реализация в България и Европейския съюз. Самата атмосфера тук е много предразполагаща. Старинната и традиционна обстановка стимулира у младите хора желание да повишат образователното си и културно ниво. Това е едно от онези прекрасни кътчета в Европа, които събуждат у човек любов към красивото и стойностното.

street of the old Bulgarian capitalКлиматът на Велико Търново е умереноконтинентален. Лятото е много горещо, а зимата студена. Често падат обилни снеговалежи. Дневните температури варират от 1 – 2 градуса през януари до 28 – 30 градуса през юли и август. През пролетта и есента температурите са основно в интервала между 10veliko tarnovo narrow stairs in the old town и 20 градуса. Валежите са разпределени през всички сезони, но най-значителни са през пролетта и есента. През януари, февруари, март, ноември и декември нощните температури са отрицателни, а от април до октомври дневните са по-високи от 15 градуса. Възможностите за развлечение тук са многобройни. Освен красивата си архитектура, Велико Търново ще ви предложи голямо разнообразие от музеи. А за заведенията да не говорим – можете да избирате измежду стотици ресторантчета, повечето от които ще ви привлекат panoramic view to the old city of Veliko Tarnovoс изобилието от традиционни български рецепти и панорамни гледки.

Една от най-големите забележителност в района е селото Арбанаси, което е Yantra river in the centre of Veliko Tarnovoразположено на по-малко от 4км в посока североизток от Велико Търново. То привлича огромен брой туристи заради старобългарската си атмосфера и многобройни възрожденски къщи. "Св. Николай Чудотворец" и "Св.Успение Богородично" са два манастира в Арбанаси, които са задължителна спирка за всеки, който посети Старата столица.

източник: http://www.touristmaker.com/gradove/veliko-tarnovo.html

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter