.:Харесва ли Ви?:.

Тасос - отзад и отпред

Написано от bgВести


Хубавите работи ставали отзад напред и в повечето случаи били въображаеми. Така твърдят професионалистите.


Един такъв истински професионалист, гледайки изпотените стъклени чаши току пред себе си и заслушан в прибоя на Егейско море, в очакване на печения лаврак, ще се замисли за смисъла на живота, за духовната близост между различните народи и непреходното значение на понятия като море, синева, любов и ...прочие.

Лошата новина е, че явно не съм истински професионалист, щото гледайки въпросните изпотени съдинки, току-що пристигнал на остров Тасос, изобщо не мисля за непреходната стойност на духовното общение между различните цивилизации и култури. Всъщност, не си мисля за нищо имагинерно, а по-скоро за преходните проекции на моето телесно „АЗ".

Това малко ме натъжава - имах друга представа за себе си. Все пак за малко самочувствие поне ще започна и аз отзад напред, въпреки че поантата ми ще е върху материалното - т.е. на цените в конкретния случай.

Цени

Наливното домашно вино „Рецина" е 5-6 евро литъра, а голямата гръцка наливна бира е 2.5 евро. За почитателите на узото - малка бутилчица от 200 гр. е 4 евро. Салатките се движат от 3 евро (толкова са „дзадзики", т.е. нашенската снежанка, както и гръцкото кьополу - „мелидзаносалата") до пословичната „гръцка" салата, на която в Гърция й викат селска („хорятики"), която е 4-5 евро.

Както и овчарите в България обаче са различни, така явно и селяните в Гърция не си приличат много-много, щото вариантите на „гръцката" салата, както и „овчарската" у нас, са многобройни, като задължително е само присъствието на риган, маслини и много зехтин. Ястията от свинско и пилешко са 7-8 евро порцията, а пържените картофки са 2-3 евро. Рибите са доста скъпи за нашите разбирания, като лавракът например е около 40 евро килограм.

За утешение ще ви разкрия тайната рецепта, която ми разкри след дълги преговори, обилно аргументирани с гръцката ракия Ципуро, бай Коста (един чичко-мустакатко, дето гледа добродушно на www.hotel-stella-thassos.gr.

Печен лаврак

Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Разрязваме корема на рибата, измиваме я със студена вода и я подсушаваме с кухненски салфетки. Разбъркваме 1 с.л. розмарин, 1 с.л. магданоз и 2 леко счукани скилидки чесън в малка купа, после ги поръсваме със сол и пипер. Пълним рибата с подправките и слагаме лимонови кръгчета. Поставяме рибата в алуминиево фолио и я прехвърляме в съд за печене. Преди да загънем фолиото, поръсваме със зехтин. Рибата се пече 25 минути, докато омекне.

А как се прави оригинално средиземноморско предястие от маслини - на финала, щото тя, рибата, докато омекне, дойде залезът .....

Имаше и едни красиви маслинени дървета! Добре, че не съм поет.....

И стана тъмно.......

В далечината на континента се виждаше Кавала...

И това беше - поне отзад!

ТАСОС - отпред

И така, нека сега преминем към предната, официозна част, без която всеки пътепис би заприличал на съмнително кулинарно-дегустационно пътешествие, без сериозна историческа стойност. А нали и ние трябва да оставим нещо на поколенията!

За тези, които знаят, няма да разказвам, а за останалите: Зеленият остров, така най-лесно и банално, но и най-точно може да се опише Тасос, е най-близкият до България гръцки остров (на около 350 км от София).

Обиколката на Тасос (на гръцки Θάσος) е около 100 километра. Главен и най-голям град е Лименас, често наричан и с името на острова - Тасос. Вторият по големина град е Лименария. Островът е покрит с гори от средиземноморски бор, кипариси, чинари и вечнозелени храсти.

Крайбрежните низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове и праскови. На острова се добива оловно-цинкова руда, злато и мрамор. Привлекателен е с малките си, чисти и закътани плажове, гостоприемните си жители, отличното вино и великолепния пчелен мед и домашно сладко.

Как да стигнем

Вариантите за достигане до Тасос са два, с ферибот от пристанищата на Кавала или Керамоти. Всички знаещи горещо препоръчват втория вариант, тъй като оттам на всеки половин час за острова тръгват съответните кораби. Между 16-20 евро е цената на автомобил, като за по-големи превозни средства цената се определя на линеен метър, която е 4 евро. Отделно се плаща за пътниците - за деца билетът е 1.5 евро, а за възрастни 3 евро.

Домашните любимци пътуват гратис (все пак не прекалявайте с броя им ), като за по-големите е препоръчително да са с намордник. Пътуването трае около половин час.



Накъде из острова?

Ако сте решени да видите всичко интересно на Тасос и сте с кола, ще ви е необходим не повече от един ден. Отправната точка е главният град Лименас, разположен в потънал в зеленина живописен залив, като още оттук започвате да се докосвате до античността или до каквото там хванете.

Близо до пристанището се намират останките от агората, древния пазар, който бил основно място за социални контакти и "бизнес". Близо до него е входът на археологическия музей, който, признавам си, не посетих.



Старият град, към който всеки местен ще ви насочи, е друга задължителна спирка.



Други маршрути

Старата столица на острова - Панагия, е подходяща втора спирка. Тя е запазила старата си градска архитектура, а провирането из тесните улички е истинско предизвикателство за шофьорите (впрочем, тук е мястото да спомена, че позволената скорост е 50 км почти из целия остров, с малки изключения).

В Панагия е добре да видите местната църква и задължително хвърлете поглед от тази височина към морето - гледката си заслужава.



Продължавайки обиколката си на юг, стигате и до най-забележителния манастир на Тасос "Свети Архангел Михаил". Той е построен върху скалите над морето, но за да го разгледате, трябва да сте прилично облечени.

И оттук гледката към морето е .... вижте сами

Лименария е вторият по големина град на острова и е известен, освен с неповторимата си архитектура

и "дизайнерските" си чешми,

така и с безбройните заведения по цялото крайбрежие.



Но като почитател предимно на материалното, не мога да не спомена главната забележителност на това градче, поне за мен - „Ирис - заводът за злато". Влезте в сайта и после ще си говорим (www.irisgold.gr).

Само да спомена, че ако нещо Ви хареса, но не отговаря на вашия размер, поправката се извършва веднага и безплатно естествено. С рекламата обаче дотук, щото не ми направиха никакви отстъпки...

Плажовете

Зеленият остров изобилства със закътани плажове, като излезли от романтичен филм. Повечето пясъчни ивици са трудно достъпни, но това пък е допълнителна тръпка за бързите, смелите и сръчните.



Учудващо, но по плажовете няма „византийци - концесионери", дето те гонят да си платиш за какво ли не, а и всички крайбрежни хотели предоставят чадъри и шезлонги напълно безплатно. Представяте ли си!

Любителите на катеренето и разходките сред планината също могат да открият своите маршрути, а за всеки случай ще спомена, че най-високият връх на Тасос се казва Ипсарио (1203 м), а най-добрата отправна точка за покоряването му е град Теологос.



Нощувки и забавления

Както за всяка туристическа дестинация, и в Тасос важи правилото, че има нощувки за всеки вкус и джоб. Островът разполага с десетина къмпинга, стотици семейни хотелчета, в които двойна стая може да се наеме и за 40-50 евро, както и отдаващи се под наем луксозни и обикновени еднофамилни къщи и студиа.

Ето, една такава, която препоръчвам: www.thassos-island.com/pages/kalalas/

Домашните любимци са приети изключително добре в повечето хотели, както и по плажовете, но е добре това да го уточните предварително преди да направите резервацията.

Подробности за местата за нощуване могат да се открият в интернет и в много от туристическите агенции у нас, а най-полезният сайт поне според мен, е http://www.thassos-island.com.



Малко история

Митовете за името на острова са два. Според единия бог Зевс отвлякъл дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа. Брат й Тасос тръгнал да я търси по света и спрял на острова да си почине, но привлечен от красотата му, така и не си тръгнал от него.

Според втория мит, Тасос е Островът на сирените. Закътаните плажове идеално пасвали на срамежливите красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, които омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според легендите сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно на Тасос.

Престоят ми на острова лично мен ме накара да повярвам по-скоро на втората версия...



За финал - предястие от маслини

Както споменах още в началото - като неистински професионалист мен ме влече предимно неимагинерното и конкретното, дори и на едно такова райско място като остров Тасос. А какво по-конкретно и реално нещо може да има за финал от една древна рецепта:

Как да приготвите средиземноморско предястие от зелени, черни или смесени маслини?

„Изваждате костилките от маслините, след това ги приготвяте по следния начин: нарязвате ги на ситно и добавяте зехтин, кориандър, кимион, копър, седефче, мента. Поставяте ги в купа: зехтинът трябва да ги покрива. Готово е за употреба и як топеж!"

Тази рецепта (без топежа) е на древноримския пълководец и политик Катон, чието ръководство за земеделието представлява основата на много изследвания за средиземноморския начин на хранене. Рецепта датира около 200 г. пр. Хр., но маслините са се предлагали като предястие и храна през цялата древност.

Отлитам!

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter