ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА на длъжността
ГОТВАЧ
Клас по НКПД: 5. Персонал, зает с услуги на населението, търговията и охраната
Код по НКПД: 51222003
I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
1. Участва в производството на готварска продукция под ръководството на главния готвач.
2. Спазва изискванията за количеството и качеството на вложените продукти и подправките.
3. Следи за работата на машините, съоръженията и състоянието на посудата.
4. Поддържа изискваната производствена хигиена на работното място съгласно санитарните изисквания.
5. Спазва правилата за организация и охрана на труда в кухнята.
6. Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
1. Отговаря за количеството и качеството на вложените продукти в готварската продукция в съответствие с установените рецептури;
2. Носи отговорност за вреди от рекламации за приготвената от него готварска продукция.
III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
1. Длъжността е пряко подчинена на главния готвач.
2. При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки и взаимоотношения с кухненския персонал и сервитьорите.
IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Трябва да знае:
а) нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани с Технологията на готварското производство;
б) хигиенно-санитарните изисквания за производството на готварска продукция;
в) нормативните изисквания за охрана на труда и противопожарна безопасност при работа в кухнята.
V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Образование: средно.
2. Друга квалификация: курс за готвачи.
3. Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.
ГОТВАЧ
Клас по НКПД: 5. Персонал, зает с услуги на населението, търговията и охраната
Код по НКПД: 51222003
I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
1. Участва в производството на готварска продукция под ръководството на главния готвач.
2. Спазва изискванията за количеството и качеството на вложените продукти и подправките.
3. Следи за работата на машините, съоръженията и състоянието на посудата.
4. Поддържа изискваната производствена хигиена на работното място съгласно санитарните изисквания.
5. Спазва правилата за организация и охрана на труда в кухнята.
6. Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
1. Отговаря за количеството и качеството на вложените продукти в готварската продукция в съответствие с установените рецептури;
2. Носи отговорност за вреди от рекламации за приготвената от него готварска продукция.
III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
1. Длъжността е пряко подчинена на главния готвач.
2. При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки и взаимоотношения с кухненския персонал и сервитьорите.
IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Трябва да знае:
а) нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани с Технологията на готварското производство;
б) хигиенно-санитарните изисквания за производството на готварска продукция;
в) нормативните изисквания за охрана на труда и противопожарна безопасност при работа в кухнята.
V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Образование: средно.
2. Друга квалификация: курс за готвачи.
3. Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.