ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА на длъжността
БАРМАН
Клас по НКПД: 5. Персонал, зает с услуги на населението, търговията и охраната
Код по НКПД: 51232001
I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
1. Разлива напитки и приготвя мелби и коктейли.
2. Работи с кафе-машината и другото оборудване на бара.
3. Подготвя порции със сухи плодове.
4. Измива и полира посудата, издавана от бара.
5. Спазва санитарно-хигиенните норми и правила и грамажа на издаваната продукция.
6. Дава заявки за доставка на напитки и други стоки, продавани в бара.
7. Води отчетност за издаваната продукция на отделните сервитьори и ежедневно я засича и проверява.
8. Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
1. Отговаря за грамажа на издаваната от бара продукция и за хигиената в бара.
2. Носи отговорност за констатирани липси на напитки и други стоки, заприходени в бара.
III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
1. Длъжността е пряко подчинена на управителя на заведението.
2. При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки и взаимоотношения с персонала в бара и клиентите.
3. Осъществява контакти с ръководители й специалисти от други предприятия и организации по линия на снабдяването на бара.
IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Трябва да знае:
а) нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани със стандартите и на получаваните напитки и други стоки;
б) реда и изискванията за извършване на приемане и отчитане на стоки;
в) нормативните изисквания за съхраняването на стоките и хигиената в бара;
г) компютърните и други автоматизирани Системи за извършване на касова дейност при издаване на стоки от бара.
V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Образование: средно.
2. Друга квалификация: работа с касов апарат и добро владеене на английски език.
3. Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.
БАРМАН
Клас по НКПД: 5. Персонал, зает с услуги на населението, търговията и охраната
Код по НКПД: 51232001
I. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
1. Разлива напитки и приготвя мелби и коктейли.
2. Работи с кафе-машината и другото оборудване на бара.
3. Подготвя порции със сухи плодове.
4. Измива и полира посудата, издавана от бара.
5. Спазва санитарно-хигиенните норми и правила и грамажа на издаваната продукция.
6. Дава заявки за доставка на напитки и други стоки, продавани в бара.
7. Води отчетност за издаваната продукция на отделните сервитьори и ежедневно я засича и проверява.
8. Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
II. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА
1. Отговаря за грамажа на издаваната от бара продукция и за хигиената в бара.
2. Носи отговорност за констатирани липси на напитки и други стоки, заприходени в бара.
III. ОРГАНИЗАЦИОННИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
1. Длъжността е пряко подчинена на управителя на заведението.
2. При изпълнение на длъжността се осъществяват организационни връзки и взаимоотношения с персонала в бара и клиентите.
3. Осъществява контакти с ръководители й специалисти от други предприятия и организации по линия на снабдяването на бара.
IV. НЕОБХОДИМА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Трябва да знае:
а) нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани със стандартите и на получаваните напитки и други стоки;
б) реда и изискванията за извършване на приемане и отчитане на стоки;
в) нормативните изисквания за съхраняването на стоките и хигиената в бара;
г) компютърните и други автоматизирани Системи за извършване на касова дейност при издаване на стоки от бара.
V. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Образование: средно.
2. Друга квалификация: работа с касов апарат и добро владеене на английски език.
3. Професионален опит: над 1 година трудов стаж по специалността, а при липса на такъв - трудов договор със срок за изпитване.