.:Харесва ли Ви?:.

Видове туризъм

ТЕОРИТИЧНИ ПОНЯТИЯ

Понятията алтернативен, устойчив, селски туризъм, специализиран туризъм, хоби и екотуризъм, са все по-често употребявани и за съжаление все още неясни и объркващи за голяма част от обществото.

ЕКОТУРИЗЪМ

Екотуризмът се заражда в Северна Америка, в средата на 80-те години, в следствие на развитието на пътувания в най-отдалечените места със съхранена природа. "Екотуризмът е туризъм в слабо засегнати от човека места, които трябва да допринесе за защита на природата и благосъстоянието на местното население". Екотуризмът се базира на наблюдение на природата. Той представлява степен на развитие, която изисква работа в партньорство между туроператори, посрещащи (incoming) агенции, местни общности, асоциации стопанисващи защитените райони, научните общности. Всички те се анагажират да сведат до минимум тяхното въздействие върху посещаваните територии, да информират пътуващите за местните правила и уредби, да участват във всяка регионална програма за опазване на природната среда и нейните обитатели, да управляват всяка форма на посещение в района.

Най-много и най-разнообразни програми за екотуризъм има в Южните страни, в страните с голямо биоразнообразие, предлагащи запазена природа, национални паркове и местни общности, съхранили своите традиции.

УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

Устойчивият туризъм е едно ново понятие и се явява подължение на концепцията за устойчиво рзвитие, която бе лансирана на конференцията в Рио през 1992г. Той е резултат от грижите полагани за опазване на застрашените райони на планетата като цяло, и в частност тропическите гори. В същото време обаче това понятие третира иурбанизираните райони, селата, културното и архитектурно наследство - следователно обхваща по-обширна проблематика в сравнение с екотуризма. Освен това устойчивият туризъм има за цел не само влиянието върху туристите по време на пътуването им, а също и формирането на култура за опазване на ресурсите още в емитиращите туристичски центрове.

"Това е еволюцията в туризма, която е съобразена от една страна с интересите на посрещащите и от друга посетителите". Всички дейности в зоната на посрещане трябва да са съобразени с пределния капацитет на природните ресурси, т.е. да се спазвапринципа за колкото се може по-икономично използване на ресурсите.

АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ

Алтренативните форми на туризъм обединяват туристически пакети или отделни туристически услуги, които се определят като алтернатива на масовия туристически продукт по начин на предлагане и протичане. Такива са: селски, екологичен, планински, приключенски (преходи с планинско колело, на кон, със ски и снегоходки, спускане с лодки, гмуркане, проникване в неосветени пещери, катерене и преминаване на алпийски маршрути с водач), тематичен - свързан с куклтурно-историческото наследствоо, екотеричните места, религията, виното, традиционната кухня, етнографията и традиционната музика и заняти. (Устав БААТ)

СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

Селският и агротуризъм са разноовидности на алтернативния туризъм. Характеризира се с престой в селска къща (или устроен в близост къмпинг, друга настанителна база), контакт с домакините, достъп до стопанството. Той може да се яви като преминаващ , т.е. престой в рамките на обиколен тур или като стационарен - от 2-3 дни до 1 седмица. И в двата случая туристите очакват да се включат в ежедневието на домакинството: беритба на плодове и зеленчуци, билкки, приготвяне на традиционни ястия, включване в обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм (пешеходен, планинско колело, посещение на манастири, музеи, археологически и други забележителности).



Любомир Попйорданов
източник: http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=1582

Първия Български Бутон за споделяне

0 Responses

Aukro.bg
Follow us on Twitter